$left
$middle

Malmö och utjämningssystemet: vanliga missförstånd

Här nystar vi ut fem vanliga missförstånd om Malmö och utjämningssystemet.

”Kommuner som sköter sin ekonomi straffas av utjämningssystemet”
Utjämningssystemet varken belönar eller straffar kommuner utifrån enskilda kommuners bokslut. Sveriges riksdag har beslutat att alla invånare ska ha likvärdig kommunal service, oavsett var man bor i landet. Eftersom kommuner har olika förutsättningar, i skattekraft och vilka behov av kommunal service deras befolkning har, finns det ett utjämningssystem som jämnar ut skillnaderna.

”Rika kommuner betalar till fattiga kommuner”
De flesta kommuner, 274 av 290, får bidrag inom den så kallade inkomstutjämningen. Det fåtal kommuner som betalar in står dock endast för en mindre del när det gäller inkomstutjämningen. Den allra största delen finansieras av staten.

”Malmö får bidrag för att köpa enhörningar”
Utjämningssystemet tar inte hänsyn till vad kommunerna gör med sina pengar. Istället är det kommunens olika förutsättningar, såsom invånarnas inkomster, ålder och behov av kommunal service som avgör hur mycket pengar en kommun får. Om två kommuner har samma förutsättningar får de samma ersättning, oavsett vilka olika satsningar de gör.

”Malmö hade bara kunnat höja skatten för att kunna sänka sina bidrag”
Om en kommun höjer eller sänker kommunalskatten påverkar inte hur mycket pengar kommunen får från utjämningssystemet. Om Malmö höjer skatten skulle Malmö stad få in mer pengar till stadskassan, men man skulle fortfarande få exakt lika mycket pengar från utjämningsystemet.

”Malmö får mycket pengar för att det inte finns några jobb i Malmö”
En tredjedel av alla jobb i Skåne finns i Malmö. En faktor som påverkar hur mycket en kommun får i ersättning är skattekraft och Malmö har en låg skattekraft på grund av hög andel studerande och arbetslösa. Det är dock viktigt att ha i åtanke att Malmö är en inpendlingskommun och många arbetar i staden, men bor och skattar i en annan kommun.

Det är också värt att nämna att de Malmöbor som arbetar i Danmark inte betalar kommunalskatt i Malmö, utan de betalar skatt till danska staten. Denna skatt omfördelas sedan till Malmö via utjämningssystemet. Det innebär att en del av Malmös ersättning inom inkomstutjämningen betalas av Malmöborna själva.

Fakta

Inkomstutjämningen baseras på skattekraften i kommunen och påverkas av invånarnas inkomster.

sv