$left
$middle

Kommunstyrelsen - aktuella beslut 10 april

Håll dig uppdaterad om de politiska besluten i Malmö. Varje månad presenterar vi här ett urval av de beslut som tas i kommunstyrelsen. Sammanträdet den 10 april hade fokus på ett nytt energibolag, Fryshuset fick ekonomiskt stöd, en fråga om Israels deltagande i Eurovision fick ett svar och Malmö ska få en ny strategi för stadskärnan.

Malmö planerar för en mer levande och attraktiv stadskärna

Malmö behöver en stadskärna som möter framtidens behov för invånare, näringsliv och besökare. Planen är att tillsammans med aktörer från civilsamhället, näringslivet och kulturella organisationer ta fram en gemensam strategi. Visionen är en spännande stadskärna som gynnar en mångfald av verksamheter, skapar folkliv och möten samt möter den fysiska miljön.

Strategin för stadskärnan kommer användas som underlag för utvecklingsplaner i dagens stadskärna – och framtidens. I takt med att Malmö växer så expanderas även stadskärnan.

Nytt kommunägt bolag ska bidra till säkra stadens energitillgång

Malmö stad skapar ett nytt bolag som ska ge ett växande Malmö ytterligare kraft att nå en hållbar energiförsörjning. Energiförsörjningen är en avgörande faktor för möjligheterna att bygga bostäder, utveckla industrin och uppfylla stadens ambitiösa mål att nå 100 procent återvunnen och förnybar energi till 2030.

Malmö har i dag ett mycket stort behov av överföring av energi från andra delar av Sverige. Syftet med det nya bolaget är att stärka Malmö stads inflytande över energiförsörjningen och säkerställa rimliga och förutsägbara energipriser för Malmö Stad och i förlängningen till nytta för dem som bor och verkar i Malmö.

Bolagsformen gör det möjligt att möta, konkurrera med, men inte minst samarbeta med andra energibolag på ett sätt som inte är verklighet idag.

Slutgiltigt beslut i ärendet fattas i Kommunfullmäktige.

Läs mer om det nya hållbarhets- och energibolaget

Fryshuset Malmö får fortsatt stöd

En av de viktigaste frågorna för Malmö stad är att skapa en jämlik stad och en stad med goda uppväxtvillkor för barn och unga. Fryshuset är en religiöst och politiskt oberoende ideell organisation i Malmö som har funnits här sedan 2003. De erbjuder Malmös barn och unga olika fritids- och kulturaktiviteter som syftar till att ta ungas åsikter och idéer på allvar och att ge unga möjlighet att utöva sina intressen.

Sedan 2021 har finns Fryshuset i Folkets park – ett område där deltagandet i fritids- och kulturaktiviteter bland barn och unga är betydligt lägre jämfört med andra områden i Malmö. Där kompletterar Fryshusets öppna mötesplats Malmö stads egna utbud av kultur- och fritidsaktiviteter genom att nå målgrupper som annars inte tar del stadens verksamheter.

Därför har kommunstyrelsen beslutat att avsätta 2 miljoner kronor för Fryshuset 2024.

Malmöinitiativ om Israels deltagande i Eurovision

Ärendet gäller ett Malmöinitiativ om att Eurovision Song Contest (ESC) inte ska genomföras i Malmö med Israels deltagande. Kommunstyrelsen svarar att tävlingen är EBU:s (European Broadcasting Union) och Sveriges Televisions arrangemang och det är också de som beslutar vilka som får delta i tävlingen.

Malmö stad står bakom alla människors rätt att uttrycka sina åsikter och samarbetar med polisen, näringslivet och andra aktörer för att ESC ska bli ett festligt, välkomnande och säkert evenemang. Det finns också ett stort värde i värdskap för den här typen av evenemang där syftet manifesterar och tydliggör behovet av möten och gemenskap tvärs över olika länder och åsikter.

Årsredovisning och personalredovisning

Årsredovisning och personalredovisning för 2023 behandlades av kommunstyrelsen. Redovisningarna tas upp för beslut vid kommande kommunfullmäktiges sammanträden.

Vill du ta del av politiska beslut?

Referaten är ett axplock av ärenden som beslutats i kommunstyrelsen. Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras att publiceras den 8 maj.

sv