$left
$middle

Stora vågor över Öresund

Malmö vill bidra med expertkunskap i klimatanpassningsarbetet

Ett förändrat klimat med stigande havsnivåer och extremväder i form av stormar, skyfall och översvämningar har visat att Sverige är sårbart. De mest utsatta områdena finns i storstadsområdena Malmö, Göteborg och Stockholm. Nu vill Sveriges största hamn- och kuststäder vara med och bidra med expertkunskap i utvecklingen av Sveriges klimatanpassning.

Malmö behöver växa mot havet

Malmö växer snabbt och hamnen och kusten är viktig för stadens utveckling. Redan idag ligger stora riksintressen i hamn- och kustnära lägen och här planeras för en stor del nya bostäder och arbeten. Hamnen i Malmö är också viktig för hela Sverige, både i transportnätet och för landets tillväxt. Eftersom den värdefulla jordbruksmarken som omger Malmö inte ska byggas ut, så är det i stället mot havet som staden behöver växa. Stigande havsnivåer och extremväder gör dock området sårbart.

– Det finns utmaningar, men också stora möjligheter med att Malmö växer mot havet. Vi behöver få möjlighet att stadsutveckla med integrerat kustskydd. Stadens centrala värden, med flera samhällsviktiga funktioner som hamn, universitet och centralstation måste skyddas. Det är inte bara i Malmös intresse utan för hela Sverige, säger Marcus Hornig, stadsbyggnadsdirektör.

Ny utredning

I mars 2024 presenterade regeringen en uppdaterad strategi för klimatanpassning. I samband med att den offentliggjordes tillsattes också utredningen Ett samhälle anpassat till klimatförändringarna, som till april 2025 ska analysera och vid behov föreslå ny eller anpassad lagstiftning för klimatanpassningsåtgärder.

Malmö kan bidra med expertkunskap

Under onsdagen den 17 april anordnade Malmö stad ett riksdagsseminarium där Larry Söder (KD), Rickard Nordin (C) och Denis Bergic (S) var värdar för seminariet. På mötet deltog Malmö, som också representerar Skånes kustkommuner tillsammans med bland annat Trelleborg, med Stockholm och Göteborg. Städerna har ett upparbetat samarbete inom klimatanpassningsfrågor och har tillsammans med Skånes kustkommuner uppmanat regeringen att kraftsamla kring stigande havsnivåer.

Foto: Marcus Horning stadsbyggnadsdirektör Malmö stad, Patrik Åkesson samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen Skåne och Magnus Sigfusson direktör på stadsledningskontoret i Göteborgs stad 

Foto: Marcus Horning stadsbyggnadsdirektör Malmö stad, Patrik Åkesson samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen Skåne och Magnus Sigfusson direktör på stadsledningskontoret i Göteborgs stad var eniga på riksdagsseminarium om klimatanpassning.

– Vi har byggt upp mycket kunskap och kompetens som vi gärna delar med oss av och som vi kan bidra med in i utredningen. Det finns redan idag en tydlig behovsbeskrivning både hos myndigheter och kommuner. Nu behöver vi fokusera på ”huret” i klimatarbetet. Det innebär att vi behöver ny lagstiftning och långsiktiga finansieringsmodeller som möjliggör en effektiv klimatanpassning, säger Marcus Horning.

Klimatanpassning är en nationell fråga

Behovet av klimatanpassning är en nationell angelägenhet. När MSB pekar ut tio nationella riskområden blir det tydligt att hela landet berörs. I grunden handlar det om Sveriges förmåga att upprätthålla fungerande infrastruktur, service och näringsliv. Men också om att säkra städernas och ekonomins möjlighet att utvecklas.

Bild över Sverige som visar MSBs 10 nationella riskområden

MSBs tio nationella riskområden.

– Malmö stad och Länsstyrelsen tycker inte alltid lika men i de här frågorna står vi helt eniga, avslutar Patrik Åkesson, samhällsbyggnadsdirektör, länsstyrelsen Skåne.

Dialogen fortsätter: seminarium om klimatanpassning i Almedalen

Malmö stad fortsätter dialogen om klimatanpassning i Almedalen den 27 juni i form av ett seminarium i Agenda 2030-sekretariatet.

sv