Malmö stad
$left
$middle

Bild från Lindängeskolan Foto: Apelöga

Omtag för preventionsarbete i Malmö

Malmös arbete med förebyggande insatser enligt metoden Communities That Care (CTC) ska utökas till hela staden. Förändringar behöver nu ske för att stärka det viktiga arbetet med Malmös barn, unga och alla som finns runt dem.

Uppskalningen pausas tillfälligt

CTC är en vetenskaplig metod för främjande och förebyggande arbete. Syftet med metoden, som kommer från USA, är att skapa goda uppväxtvillkor för barn och unga. Arbetet sker lokalt i barn och ungas närområden med de aktörer som naturligt finns runt dem.

Beslutet om att införa metoden, som förebygger utanförskap, kriminalitet och ohälsa i togs 2017. Den testades först i Almgården för att sedan vidgas till fem av Malmös 14 delområden. År 2021 fick Malmö stad ett uppdrag genom Malmö stads budget att utvidga CTC till hela Malmö.

– Så blev det inte och det är olyckligt. Men det har funnits utmaningar som har inneburit att vi inte har valt att skala upp metoden trots att vi tror på den och känner oss trygga med att den fungerar, säger Per-Erik Ebbeståhl, Malmö stads säkerhets- och hållbarhetsdirektör.

Extern utredning hjälp i arbetet

För att komplettera den egna bilden av utmaningarna kring CTC har Malmö stad valt att anlita en oberoende extern utredare, Public Partner.

Utredningen är nu avslutad och den visar på ett antal områden som kan behöva ses över för att underlätta för CTC. Rapporten pekar på styr- och ledningsproblem, men också otydligheter i roller och ansvar, kommunikation och arbetsmiljö för medarbetare som arbetar med CTC.

– Utredningen är ett viktigt underlag för det utvecklingsarbete som CTC går in i. Samtidigt är de åtgärder som föreslås bara rekommendationer. Det finns en gedigen kunskap i organisationen, som visar på att de största hindren finns på strukturell nivå och det är också huvudinriktningen för det fortsatta utvecklingsarbetet som Malmö stad arbetar vidare med nu, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Nya tillhörigheter för CTC

Nu finns ett förslag som innebär att huvudmannaskapet för CTC flyttas från stadskontoret till arbetsmarknads- och socialförvaltningen (ASF). Utvecklingsledarna kommer, enligt förslaget att tillhöra Fritidsförvaltningen och inte som nu, olika förvaltningar. Förslaget kommer att gå upp för beslut i kommunstyrelsen.

– Arbets- och socialförvaltningen är den förvaltning i Malmö som normalt ansvarar för förebyggande arbete på indikerad och selektivnivå men saknar universella delen. Denna förvaltning arbetar med civilsamhället, barn och unga samt föräldrar. Därför föreslår vi att huvudmannaskapet för universella delen läggs där för att komplettera preventionsarbetet. CTC kommer att stärka ASF med preventionskompetens samtidigt som att CTC:s medarbetare blir en del av den förvaltning i Malmö stad som är expert på sociala insatser, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Arbetet pausas inte

Samtidigt med processerna kring de nya förslagen pågår det främjande och förebyggande arbetet fortsatt i tre av de fem områden där CTC hittills har startat upp. CTC-modellen används i områdena Bunkeflo/Tygelsjö, Lorensborg/Bellevuegården och Möllevången/Rådmansvången. Nydala/Almhög och Kirsebergsstaden/Värnhem saknar för närvarande utvecklingsledare men
dessa kommer att rekryteras samtidigt med att CTC skalas upp i hela staden.

– Sedan vi började med CTC i Malmö så har tusentals skolbarn fått insatser via skolprogram och över två tusen vuxna har exempelvis utbildats i arbetet ”med att skapa fler goda vuxna förebilder”. CTC innebär att vi arbetar tillsammans för goda uppväxtvillkor i Malmö och det arbetet fortsätter och ska skalas upp, säger Per-Erik Ebbeståhl.

– De förändringar vi nu behöver göra är handlar alltså inte om själva preventionsmetoden, som är både vetenskaplig och evidensbaserad. Vi gör nu ett arbete med att adressera och lösa problem kring CTC för att säkerställa en framgångsrik uppskalning av metoden i hela Malmö, avslutar Per-Erik Ebbeståhl.

Vad händer nu?

Ett förslag på ny organisationstillhörighet av CTC har hanterats av berörda nämnder. Ärendet återremitterades av arbetsmarknads och socialnämnden och kommer att behandlas på nytt i maj. Därefter kommer ärendet att hanteras i kommunstyrelsen.

sv