$left
$middle

Rozalia går i andra klass på Nydalaskolan. Hon har ställt sig i kön för att fylla autografhäftet som alla barnen fick på festivalen. Mamma Karolina berättar att de pratar polska hemma men att de högläser på svenska. ”Det är fint att min dotter kan träffa sina förebilder här. Och att de uppmuntrar föräldrar att läsa hemma med sina barn. Man kan också lyssna på ljudböcker i bilen och prata om det som händer i berättelsen.” Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

Barnen träffar sina läsidoler

I våras kom en rad stora namn från litteraturvärlden till Nydala när skolan och skolbibliotekarien arrangerade en fem dagar lång litteraturfestival för elever och deras vårdnadshavare. Vårt Malmö hakade på när superkände superhjälteförfattaren Elias Våhlund mötte sina Malmöläsare.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Ni kan bli vad ni vill, om ni är beredda att jobba för det.
Orden kommer från författaren Elias Våhlund bakom bokserien ”Handbok för superhjältar”. I Nydalaskolans aula möter han barn och föräldrar och berättar om hur han blev författare. Trots utmaningar i sin barndom, ”pappa var alkis, mamma mentalt instabil”, tog Elias Våhlund sig vidare i livet och blev det han drömde om att bli.

Kvällens superhjälte trollbinder barnen genom att röra sig i rummet och fånga upp barnens frågor som kommer på löpande band. Elias Våhlund visar publiken hur det går till när han skapar berättelser tillsammans med sin fru, illustratören Agnes Våhlund.

Läsningen hamnat på agendan

Elias Våhlund hade det själv svårt i skolan, men han älskade att lyssna när läraren läste högt ur en bok. När han senare i livet upptäckte att hans dotter blev retad i skolan, bestämde han sig för att skriva första boken i bokserien ”Handbok för superhjältar”.

Idén att arrangera en litteraturfestival kom från skolbibliotekarie Felix Sjögren. Tänk om Nydalaskolan kunde arrangera en egen litteraturfestival? Tänk om barnen kunde få bjuda in sina favoritförfattare? Tänk om både barn och vårdnadshavare samlades i skolan för prata om läsning?

Felix Sjögren sökte pengar och fick stödet han behövde. Nästa steg var att lyssna på eleverna och boka en rad stora namn från litteraturvärlden till Nydala.

– Barnen har pratat om det här länge och lånat böcker av författare som ska komma hit. Det här har verkligen satt läsningen på agendan, säger Felix Sjögren.

Rektor Linda Masalkovski och skolbibliotekarie Felix Sjögren tog emot barn och vårdnadshavare på premiären av litteraturfestivalen i Nydala. ”Vi gör det igen nästa år!”. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

Rektor Linda Masalkovski och skolbibliotekarie Felix Sjögren tog emot barn och vårdnadshavare på premiären av litteraturfestivalen i Nydala. ”Vi gör det igen nästa år!”. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

Läskondis

Vikten av läsning har samlat besökarna i kväll. Diskussionerna rymmer ett hoppfullt ljus mitt bland dystra rapporter om svenska elevers sjunkande läsresultat. Inbjuden är också Ingela Korsell, författare, lärare och ledamot i läsrådet. Hon är en av författarna till de populära böckerna om Pax, men i kväll ska hon tala om läsning tillsammans med vårdnadshavare.

Hon berättar att barn i dag kämpar med sin ”läskondis”, de har svårt att läsa en längre text utan att tappa koncentrationen.

– Det är vårt ansvar att hjälpa barnen med det, säger Ingela Korsell.

Bra läsningstips

Med sig har Ingela Korsell en lista på 20 tips som vårdnadshavare kan göra tillsammans med sina barn för att uppmuntra till ett lustfyllt läsande. Några av råden är att hitta rutiner för läsning, skapa en mysig läshörna och att själv vara en läsande förebild. Ingela Korsell tipsar också om alla roliga aktiviteter som sker på biblioteken och som är helt gratis.

När kvällens program har avslutats kan arrangörerna pusta ut.
– Vilken fantastisk kväll, utbrister Linda Masalkovski och fortsätter:
– Detta är så häftigt och unikt. Läsning är hela skolans vagga just nu. Vi arbetar med läsning på hela skolan, i alla ämnen och verksamheter. Och sedan kom Felix på den här crazy idén med en litteraturfestival, säger hon.

– Jag ville att det skulle vara en wow-faktor för eleverna. De skulle få träffa sina idoler, säger Felix Sjögren.

Sista frågan för kvällen rör framtiden för Nydalaskolans litteraturfestival. Svaret kommer snabbt.
– Vi gör det igen nästa år!

4 frågor till författaren Elias Våhlund

Hur kan vi stärka barns läsning?
– Om man börjar läsa för barnen tidigt så förknippar de läsning med någonting mysigt. Det är en stund för familjen att varva ner på kvällen. Sedan är det bra att fortsätta högläsa även efter att barnet har knäckt läskoden. Vi kan ta till mycket mer avancerad text om vi får den läst för oss. Då behöver vi inte spendera all energi för att försöka avkoda texten. Man får en bättre läsförståelse också bara av att lyssna.

Vad är en superhjälte för dig?
– Min fru Agnes skulle säga att man måste ha superkrafter. Men jag tycker att flera icke-kognitiva förmågor är superkrafter, som empati, eget välmående och samarbetsförmåga. Att vara en lyssnande medmänniska, det är en superhjälte för mig.

Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Hur många delar det blir i ”Handbok för superhjältar”? Då svarar jag: 24 delar. När vi gjorde första boken hade jag redan planerat att det skulle bli 24.

Vad tar du med dig från dina klassbesök i Malmö den här gången?
– Jag tycker det är spännande med de lite svårare klasserna. De som kanske inte vill lyssna och som tycker mina böcker är töntiga. Det var så jag själv var i skolan! Jag tycker att det är spännande att gå in och luckra upp det där, få coola tjejer och killar att slappna av.

– Det är väl helt okej om vi skulle säga fel. Eller om en fråga kanske är lite konstig. Jag tycker det är så himla viktigt att vi skapar en trygg miljö i skolan där det är okej att misslyckas. Resten av samhället kan vara jobbigt. Men i det här rummet ska vi vara nyfikna och lära oss saker.

sv