$left
$middle

Att skapa nytt av spill- och restmaterial från industrin är ett viktigt exempel på hur designbranschen bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Foto: Daniel Engvall, Form/Design Center

Festivalen med lösningar för samhällsutvecklingen

Sedan tre år tillbaka kommer besökare från hela världen till Malmö för att ta del av stadens och södra Sveriges innovativa designscen. 23–26 maj är det dags igen för Southern Sweden Design Days.

Text: Lisa Appelqvist, Vårt Malmö

Pop up-utställningar runtom i staden, festivalens hjärta på Lokstallarna med 6 000 kvad-
ratmeter utställning, seminarier, workshoppar och aktiviteter för stora och små – det väntar
när kreatörer och nätverk inom allt från produktdesign till mode, arkitektur, digital design och konsthantverk sammanstrålar i Malmö i slutet av maj.

Samhällsutveckling

Men det handlar mindre om trender och mer om innovation. De kreativa och kulturella branscherna, med designutveckling i spetsen, har blivit en viktig aktör att räkna med när det kommer till att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

– För att vända de globala utmaningarna behöver vi tänka i nya banor, våga utforska och utmana våra sätt att leva. Design är ett kraftfullt verktyg för att skapa omställning i samhället, konstaterar Terese Alstin, ansvarig för strategisk utveckling av designbranschen på Form/Design Center i Malmö som arrangerar Southern Sweden Design Days.

Kreativ smältdegel

Malmö stad är huvudfinansiär för designfestivalen och jobbar även strategiskt för att utveckla förutsättningarna för det lokala näringslivet inom designområdet.

– Vi har en lång tradition av att vara modiga i Malmö. Vi vågar testa nytt och utmana gängse normer. Södra Sverige ligger i framkant när det kommer till att undersöka gränslandet mellan design, konst, hållbarhet och materialforskning, säger Caroline B Le Bongoat, näringslivsutvecklare med fokus på kulturella och kreativa branscher på Malmö stads avdelning för omvärld och näringsliv.

Global innovation

De unika förutsättningarna i Malmö, stadens smältdegel av olika kulturer som möts på liten yta, har visat sig vara en bidragande orsak till framgångsreceptet.

– Det har skapat en naturlig grogrund för global innovation, som dessutom har tillgång till forskningen på de stora universiteten i närheten, konstaterar Caroline B Le Bongoat.

Omtanke som tema

Förra årets festival lockade cirka 30 000 besökare i alla åldrar med över 150 olika programpunkter och nära 450 deltagande kreatörer när gallerier, butiker, showroom och formgivares arbetslokaler öppnades.

Årets tema är ”Care”, omtanke, och festivalbesökarna kan ta del av såväl konstnärligt framåtblickande inslag som projekt där överblivet restmaterial från industrin ges nytt liv för både vardagsbestyr och samhällsbygge.

sv