$left
$middle

Text i bild: Information från Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Vårdförbundet inleder mertids-, övertids- och nyanställningsblockad

Klockan 16 idag löpte tiden ut för Vårdförbundets varsel om blockad. För hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen innebär det ett stopp för mertid och övertid samt nyanställningar rörande medarbetare och chefer som tillhör Vårdförbundet.

Efter strandade förhandlingar mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) inleder Vårdförbundet nu en blockad som berör deras medlemmar i 29 kommuner, däribland Malmö stad.

Blockaden innebär att hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen inte får använda medarbetare som är anslutna till Vårdförbundet för övertids- eller mertidsarbete och inte heller anställa nya medarbetare som är anslutna till förbundet.

Blockaden berör främst sjuksköterskor men även chefer och andra medarbetare som är anslutna till Vårdförbundet.

Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har förberett verksamheterna för att minimera konsekvenserna av blockaden.

– Vårt fokus ligger alltid på att säkra vårt grunduppdrag, det vill säga att ge vård och trygghet till de Malmöbor som behöver det, säger Olof Malmström, HR-chef på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

– Nu när varslet blivit verklighet kommer vi så långt som möjligt att fortsätta utföra alla vårdinsatser precis som vanligt. Men vi kan behöva flytta personal tillfälligt och anpassa vissa enklare vårdinsatser. Det kan innebära att patienter kommer att få träffa ny personal i större utsträckning och eventuellt att icke akuta insatser sker med lite fördröjning.

Förutom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen berör blockaden även funktionsstödsförvaltningen, grundskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Den som har frågor kan kontakta sin ansvariga sjuksköterska, kontaktperson eller ansvarig chef.

Varsel, blockad och kollektivavtal

Vårdförbundet varslade den 6 maj om en utökad övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i 29 kommuner. Blockaden trädde i kraft den 20 maj klockan 16.00 och omfattar drygt 5 000 medlemmar, främst sjuksköterskor.

Blockaden kommer efter att Vårdförbundets kollektivavtalsförhandlingar med Sveriges kommuner och regioner (SKR) strandat. 

Kollektivavtal är ett avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation, eller enskild arbetsgivare, som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare.

sv