$left
$middle

Språkveckan 2024 pågår under vecka 21, mellan 20 och 24 maj.

Språkveckan för Malmös barn är i gång

Varje år krokar förskoleförvaltningen och kulturförvaltningen arm för att underhålla, upplysa och utveckla barn genom språkets magiska värld. Förra året kom 6 000 barn med kulturbussar, på cyklar och till fots. Madelene Hillborg är språkutvecklare och barnens egen sagofe under veckan.

Nu stundar något så spännande som den årliga Språkveckan! Berätta vad är det för någonting?

– Språkveckan sker på förskolorna varje år i maj. Under tiden sker också ett gemensam firande för hela staden i Folket Park. Under veckan bjuder förskolor in andra förskolor till sig för visa sitt arbete kring språk. Förskolan kommer bjudas in på event utanför förskolan av bland annat språkutvecklare, läslotsar och bibliotek.

Men språk är ju så mycket. Vad kommer barnen kunna få ta del av?

– Barnen kommer kunna ta del av sagoläsning, teater, musik och sagoskapande där barnen bygger sin egen saga. Det kommer finnas språkutvecklande aktiviteter där minoritetsspråken lyfts. Jag tänker att det är som en tipsvecka, där vi tipsar från olika håll i vår förvaltning – förskollärare tipsar andra förskollärare.

Grand finale är i Folkets park och heter Språkfestivalen. Vad innebär det?

– Det kommer hända saker överallt, som musikskapande och sagoläsning. Biblioteken är på besök för att pyssla och skapa med barnen. Barnen kan även få testa på att trumma och att jonglera. Runtom i parken kommer det även finnas olika karaktärer som barnen får träffa, det kan vara Igelkott och Kanin, Elsa i Frost och Spindelmannen.

Det här låter jättekul ju! Vad ser du mest framemot?

– Att träffa alla barnen. Jag kommer vara sagofe hela veckan.

Fakta

  • Språkveckan pågår under vecka 21, mellan 20 och 24 maj.
  • Veckan avslutas med Språkfestivalen i Folkets park, fredagen den 24 maj kl. 9.00-12.00. Då är alla barn och föräldrar är välkomna!
  • Under språkveckan synliggörs den mångfald och kraft som finns på våra förskolor i staden. Det verbala språket sammanflätas med bland annat rörelse, sång, musik, dans och drama.
sv