$left
$middle

Invigning av japansk affärs- och innovationshubb

Den japanska affärs- och innovationshubben i Malmö är nu officiellt invigd. Hubben kommer att underlätta för Malmö att nå Japan och för Japan att nå Malmö. Det skapar möjligheter för ömsesidigt utbyte av innovationer och affärsmöjligheter.

Ett hundratal personer närvarade vid ceremonin när hubben öppnade sina dörrar på startup-inkubatorn Minc igår. Evenemanget bidrog till livligt, dynamiskt och meningsfullt nätverkande och ökade förväntningarna bland deltagarna på de nya relationer som hubben kommer att bygga i framtiden.

Framstående delegationer och företag deltog

Bland deltagarna fanns en delegation samordnad av Japan Innovation Network, som har uppdraget att främja innovation globalt, samt deltagare från lokala innovationsorganisationer som Medicon Village och Ideon. Dessutom deltog representanter från Sonys japanska huvudkontor och Axis Communications grundare Martin Gren, som har nära band till Japan. Även ett antal japanska organisationer som normalt är baserade i Stockholm, såsom Japanska ambassaden, Japan External Trade Organization och Japan National Tourism Organization, fanns på plats.

Kommunstyrelsens ordförande inledde invigningen

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, inledde evenemanget med ett öppningsanförande och en bandklippningsceremoni för hubben. Hon betonade hur Malmö som hamnstad har välkomnat människor och idéer utifrån under hela sin historia, och potentialen i mångfalden och dynamiken i denna unga stad. Hon uttryckte sin förhoppning och glädje över att öppnandet av hubben kommer att markera ett nytt kapitel i fördjupningen av relationerna med Japan.

Lars Vargö, tidigare svensk ambassadör i Japan med gedigen kunskap om Japans näringsliv och kultur, talade om historien bakom japansk innovation och dess relation till Sverige. Han förklarade att den nya hubben i Malmö bygger på minst 150 år av svensk-japanska affärskontakter.

Hiromi Blomberg och Ida Johansson, som är duon som ska leda utvecklingen av den japanska affärs- och innovationshubben, framhåller att Malmö är den perfekta platsen tack vare stadens dynamik, mångfald och närhet till kontinenten. De betonar att det finns direktflyg från Köpenhamn till Japan och snart även snabbtåg till Hamburg, vilket gör staden desto mer attraktiv för internationella affärsrelationer.

 

sv