$left
$middle

Så blev Eurovisionveckan i Malmö ett certifierat hållbart evenemang

Med vattenkranar, återbrukat glitter och billiga bussresor som verktyg certifierades Malmös värdskap för Eurovision Song Contest som ett hållbart evenemang. Stickprov på plats under veckan visade att hållbarhetsarbetet höll en hög nivå hela vägen.

"Jag är oerhört stolt över det hållbarhetsarbete vi har genomfört under Eurovision. Att vi blev godkända för certifiering vid kontrollerna på plats visar att våra ansträngningar verkligen har gjort skillnad", säger Karin Karlsson, huvudprojektledare för Malmö stad under Eurovision.

För att kontrollera att Malmös Eurovisionfest levde upp till certifieringens krav genomfördes kontroller på plats i folkvimlet under Eurovisionveckan 4-11 maj. I rapporten får Malmö stads Eurovisionfest ett gott betyg: ”Det är tydligt att arrangörerna strävar efter att göra evenemanget så hållbart som möjligt”, skrev Peter Reelfs, hållbarhetskonsult från företaget Northflash som utförde kontrollerna.

Bland de lösningar som stack ut mest var en hög andel rättvisemärkta livsmedel, att gestaltningen på gator och torg bestod av över 70 procent återbruk eller räddade material, samt satsningar för att öka resandet med Malmös fossilfria kollektivtrafik. Ett samarbete med Skånetrafiken gjorde det möjligt att erbjuda gratis resor med buss och tåg för volontärer, samtidigt som besökare erbjöds ett lägre biljettpris.

”Speciellt stolt är jag över vårt arbete med att främja kollektivtrafik för alla deltagare, volontärer och besökare. Våra insatser har visat att stora evenemang kan genomföras på ett hållbart sätt”, säger Karin Karlsson.

Åsa Hellström, projektledare på miljöförvaltningen, framhåller att även om Malmö stads arbete med hållbara evenemang håller en bevisat hög standard så finns det alltid områden för förbättring.

”Att arbeta med hållbarhetscertifierinen har gjort det möjligt för oss att ta vårt hållbarhetstänk till nästa nivå, men det finns såklart alltid möjligheter för förbättring. Vi har lärt oss mycket som organisation och de erfarenheterna kommer vi ta med oss internt, inte minst när vi arrangerar kommande, stora evenemang”, säger Åsa Hellström.

Om certifieringen Hållbart evenemang

Malmö stads Eurovision Song Contest-värdskap hållbarhetscertifierades med Greentimes standard, som inkluderar både klimat- och miljöfrågor, social hållbarhet, organisation och påverkan på lokalsamhället. Certifieringen godkändes redan i april och följdes upp med stickprov på plats under 4-11 maj för att säkerställa att hållbarhetsarbetet levde upp till de höga ambitionerna hela vägen.

sv