$left
$middle

Under det senaste året har Ylva Brännström Davidsson, ­projektledare pedagogik, och hennes kollegor ägnat mycket tid åt att ta reda på vad unga Malmöbor förväntar sig av aktiviteterna på Unga konsthallstorget och hur budskapet om verksamheten bäst sprids. Foto: Miriam Preis

Var med och forma kreativa mötesplatsen

För tredje året i rad gör Malmö konsthall en särskild sommarsatsning för dig i övre tonåren.
I år får besökarna själva dessutom vara med och forma aktiviteterna.

Text: Johan Bentzel, Vårt Malmö

Malmö konsthall har en populär skapande verksamhet för barnfamiljer som lockar besökare året om. Däremot har det varit svårare att locka de lite äldre ungdomarna, när de inte längre kommer i sällskap med sina föräldrar.

– Det senaste året har vi gjort mycket efterforskningar om vad ungdomar i övre tonåren behöver, är intresserade av och hur de vill att verksamheten ska vara utformad, säger Ylva Brännström Davidsson, projektledare pedagogik.

Sommarsatsning

Resultatet är sommarlovssatsningen Unga konsthallstorget. Sedan starten 2022 har konceptet stegvis utvecklats och omfattar i dag flera aktörer inom kulturförvaltningen.
Tidigare år har sommarlovssatsningen varit utspridd över flera veckor med ett arrangemang i veckan. I år blir det mer koncentrerat.

Bjuder in unga kreatörer

Tanken är att Unga konsthallstorget ska bli lättare att återbesöka och locka med sig sina vänner till.
Konsthallen har också insett att deltagarna själva vill kunna påverka både innehåll och öppettider. Inför sportlovets pop up-verksamhet på Triangelns köpcentrum satte man samman en referensgrupp och under arrangemanget knöts även kontakter med fler av Malmös kreativa unga.

Sätter program själva

Det ger avtryck i sommarens aktiviteter, som bjuder på allt från avancerade workshoppar med professionella konstnärer till musik, häng och enklare skapande.
Ungdomarna får också själva ansvara för delar av programmet.

– Vi har funderat en hel del på hur vi ska kommunicera med ungdomarna och kommit fram till att de främst pratar med varandra. Förra året hade vi en graffitikonstnär, med en 16-årig medhjälpare som bjöd in alla sina kompisar. Då funkade det som bäst, berättar Ylva Brännström Davidsson.

sv