$left
$middle

Malmö ovanifrån

Vårdförbundets blockad -
så påverkas Malmö stads verksamheter

Den 6 maj varslade Vårdförbundet om stridsåtgärder mot 29 kommuner, däribland Malmö stad. Den 20 maj började blockad för övertid, mertid och nyanställning att gälla.

Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har inte lyckats nå en överenskommelse om nytt kollektivavtal. För Malmö stad innebär det ett stopp för mertid och övertid samt nyanställningar rörande medarbetare och chefer som tillhör Vårdförbundet.

I Malmö stad påverkas hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, funktionsstödsförvaltningen, grundskoleförvaltningen samt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen av blockaden. Blockaden gäller främst sjuksköterskor, men även chefer och andra medarbetare som är anslutna till Vårdförbundet.

Nedan följer en kortare beskrivning av hur Malmö stads verksamheter påverkas i nuläget. Beroende på hur långvarig blockaden blir, kan påverkan komma att förändras och bli mer omfattande. Hur Malmö stads verksamheter påverkas över tid kommer att uppdateras löpande.

Hälsa, vård och omsorg

Inom detta område berörs i nuläget främst hemsjukvården, vård- och omsorgsboendena samt korttidsboendena. Vårdförbundets blockad kan medföra att personal behöver flyttas tillfälligt och att vissa enklare vårdinsatser behöver anpassas. Konsekvensen kan bli att patienter får träffa ny personal i större utsträckning och att icke akuta insatser kan ske med lite fördröjning. Fokus ligger på att så långt som möjligt fortsätta utföra alla vårdinsatser som vanligt.

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Verksamheter inom funktionsstöd bedrivs på det sätt som planerats inför blockaden. Bedömningen är att patientsäkerheten i nuläget inte kommer att påverkas negativt. I förlängningen kan det bli så att patienter behöver träffa en annan sjuksköterska för att säkra rätten till rätt insatser i rätt tid. Icke-akuta insatser kan komma att ske med lite fördröjning.

Gymnasie- och grundskola

Inom detta område påverkas medarbetare som är anslutna till Vårdförbundet, bland annat skolsköterskor. Det är ovanligt med övertid inom verksamheterna, vilket innebär att stopp för övertid har en liten påverkan. Om nyanställningsstoppet pågår under en längre tid, kan det leda till att rätt kompetens inte kan anställas. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen förbereder en prioriteringslista för skolsköterskor, som kan aktualiseras i ett senare skede. Blockaden bedöms i nuläget inte få några konsekvenser för eleverna.

För grundskoleförvaltningen innebär blockaden att berörda yrkesgrupper inte får anställas, vilket i nuläget inte har någon större påverkan på verksamheterna.

sv