$left
$middle

Vinnarsalladen var vackert dekorerad med blommor av syren.

Klassens godaste sallad korad på Malmö Garden Show

”Man skulle kunna sälja den på vilken stjärnkrog som helst och den har en imponerande färgprakt för ögat”. Det var juryns motivering när Lorensborgsskolan under fredagen tog hem segern i tävlingen ”Odla klassens bästa sallad” på Malmö Garden Show.

Lasalado – det var namnet på Lorensborgsskolans vinnande salladskoncept. Och redan under tävlingens inledning var självförtroendet på topp.

– Vi ska vinna. Jag vet att vi kommer att vinna! sa Sultan 10 år, medan han och klasskompisarna fokuserat skar gurka och salladsblad runt ett av borden där eleverna samlats för att tillreda sina måltider.

Tillsammans med fyra andra Malmöklasser i årskurs 3-5, från Risebergaskolan, Värner Rydénskolan och Oxievångskolan, hade de odlat, skördat och satt ihop sina egna recept på en vegetarisk sallad.

Vinnartrion från Lorensborgsskolan.

Vinnartrion från Lorensborgsskolan.

Tre representanter hade valts ut från varje klass som fått i uppdrag att montera salladen på plats. Därefter serverades, presenterades och avsmakades den av en professionell jury inför klasskompisar och övrig publik i ett stort tält.

Tävlingskravet var att minst hälften av alla ingredienser skulle bestå av egenodlade grödor.

– Vi började odla i februari och hela vårt klassrum har sett ut som en djungel. Det har också varit lite drama, då några växter dog. Vi fick börja om men lyckades få ihop elva egna ingredienser i vår sallad, sa Katarina Brännström, mentor på Lorensborgsskolan, som skulle fira vinsten med att ta helg.

Skål av vattenmelon

Värner Rydénskolan hade med sig en hel hejarklack som peppade sina klasskompisar med en banderoll och plakat när de tillagade ”Värnans Mellosallad”. En sallad som de serverade på ett kreativt sätt.

– Den är inspirerad av Eurovision och vi kommer att använda en melon som salladsskål, berättade de.

Oxievångskolan hade hämtat inspiration från det mexikanska köket och serverade sin sallad, "El Salado", i tacoskal för att vara klimatsmarta och undvika plastbestick. Risebergaskolans två deltagande klasser satsade på två olika varianter av pastasallad, "Salatis" och "Montesallad", med ingredienser som fetaost, granatäpple och basilika.

Juryn bestod av representanter från Lerums kommun, Malmö stad och av Malmökocken Sadoo Iskandarani.

Juryn bestod av representanter från Lerums kommun, Malmö stad och av Malmökocken Sadoo Iskandarani.

Klassresa till Göteborg

Vinnarklassen från Lorensborgsskolan kan nu se fram emot att få åka på en utflykt till Göteborg för att utforska världen på vetenskapscentret Universum. Alla deltagande klasser belönades med Goodie Bags bestående av fröpåsar för fortsatta odlingsprojekt tillsammans.

Fakta:

Salladstävlingen var en del av ”Växtrum Earth Sqare Meter” i ett samarbete mellan Växtrum i Lerum, Pedagogisk inspiration, Malmö stad, Lerums kommun och Malmö Garden Show.

 

sv