$left
$middle

Ny yrkesmässa för Malmös åttondeklassare

Vilka yrken finns? Vilka utbildningar leder dit? Vilka kompetenser och färdigheter krävs? För att få en bättre bild av detta bjuds alla Malmös åttondeklassare in till en ny yrkesmässa den 4–5 juni.

Att fler ungdomar behöver läsa yrkesprogram har varit ett inslag i nyheterna de senaste åren. Så sent som hösten 2023 publicerades en rapport från Skolverket som visade att gymnasiets utbud måste matcha arbetsmarknaden bättre. Enligt Skolverkets prognos är det risk för brist på sju utbildningsgrupper för gymnasial yrkesutbildning år 2035 – det gäller bland annat brist på fordonsutbildade, vård- och omsorgsutbildade samt industritekniskt utbildade. Nu tar gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen och grundskoleförvaltningen ett gemensamt krafttag för att lyfta fram yrkesprogrammen och de jobbmöjligheter som finns efter avslutad utbildning.

Cirka 4 000 åttondeklassare, såväl från kommunala som fristående grundskolor, kommer att möta representanter för cirka 150 olika yrken på MalmöMässan. De får utforska åtta olika världar där utställande företag och organisationer står tillsammans, indelade efter bransch. Mässan är interaktiv och upplevelsebaserad där eleverna kommer att testa på olika arbetsuppgifter och aktiviteter.

De två skolförvaltningarna har haft ett tätt samarbete inför mässan. Grundskoleförvaltningen ser bland annat till att elever kommer dit, medan gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har stått för projektledningen. Man har haft många diskussioner om barn och ungas framtid i Malmö och yrkesmässan blir en viktig del i att åttondeklassare ska få en tydlig helhetsbild inför sitt gymnasieval.

Genom mässan får elever kunskap som förhoppningsvis gör det lättare att fatta välgrundade beslut inför framtida studie- och yrkesval, inklusive gymnasievalet i årskurs 9. Målet är att fler ungdomar ska få inspiration, testa på olika arbetsuppgifter de inte känner till och få en bild av sin framtid. Efter mässan görs en utvärdering av hur den har gått, med förhoppningen att kunna anordna den på årlig basis.

sv