$left
$middle

Malmö ovanifrån

Överenskommelse ännu inte nådd mellan SKR och Vårdförbundet

Den 20 maj började Vårdförbundets blockad mot övertid, mertid och nyanställning att gälla i Malmö stad och 28 andra kommuner. Vårdförbundet har nu riktat ett nytt varsel om strejk mot sju av landets största sjukhus, däribland Region Skåne. Om ingen överenskommelse nås, utökas stridsåtgärderna den 4 juni. Det får i så fall även följder för Malmö stads verksamheter.

Redan idag påverkas flera av Malmö stads verksamheter av Vårdförbundets blockad. Om SKR och Vårdförbundet inte kommer överens om ett kollektivavtal innan den 4 juni, får det ytterligare påverkan på Malmöbor och medarbetare.

Enligt Magnus Dahlberg som är förhandlingschef på Region Skåne kommer utökade stridsåtgärder i regionen leda till en begränsad tillgång till livsavgörande vård.

– När regionen tvingas prioritera om och skala ner sina verksamheter, leder det till ett ökat behov av vård inom den kommunala primärvården (hemsjukvården). Den kommunala primärvården inkluderar alla de verksamheter där hälso- och sjukvård bedrivs. Det blir också en större belastning på medarbetare inom hälsa vård och omsorg, säger Johanna Juhlin, HR-direktör på stadskontoret i Malmö stad.

Hur Malmö stads verksamheter påverkas över tid kommer att uppdateras löpande.

Så här påverkas Malmö stads verksamheter om strejkvarslet mot Region Skåne träder i kraft den 4 juni

I nuläget berörs främst den kommunala primärvården (hemsjukvården) som inkluderar alla de verksamheter där hälso- och sjukvård bedrivs. En minskad personaltillgång på sjukhus kan öka belastningen på kommunen som då behöver ta emot fler patienter. Om strejkvarslet riktat mot regionen träder i kraft den 4 juni bedöms antalet patienter med hälso- och sjukvårdsinsatser öka. På grund av blockaden mot nyanställning finns inte någon möjlighet att anställa fler sjuksköterskor för att möta ett ökat antal patienter.

Gymnasie- och grundskola

Det är ovanligt med övertid inom verksamheterna, vilket innebär att stopp för övertid har en liten påverkan. Däremot kan en nyanställningsblockad få långvariga konsekvenser, då anställningar till den medicinska elevhälsan inte kan genomföras. Till skillnad från sjukhusens vårdavdelningar är den medicinska elevhälsan endast bemannad med en skolsköterska per mottagning. Bedömningen är att det inte finns någon rimlig möjlighet att upprätthålla patientsäkerhet om mottagningar saknar bemanning. Blockaden bedöms i nuläget inte få några konsekvenser för eleverna.

Bakgrund

  • Den 25 april trädde Vårdförbundets blockad mot uttag av övertid, mertid samt nyanställning i kraft i samtliga regioner.
  • Den 20 maj trädde en liknande blockad från Vårdförbundet i kraft i 29 kommuner. Blockaden gäller främst sjuksköterskor, men även chefer och andra medarbetare som är anslutna till Vårdförbundet.
  • Den 21 maj varslade Vårdförbundet om strejk mot sju av landets största sjukhus. Om inget nytt kollektivavtal tecknas mellan parterna, träder strejken i kraft den 4 juni.
  • Den 28 maj utökade Vårdförbundet sitt strejkvarsel mot ytterligare två regioner. Om ingen överenskommelse uppnås träder strejken i kraft den 11 juni.
sv