$left
$middle

Karnevalsfest på Amiralen. (Bilden är blurrad på grund av regler för bildsamtycke för barn)

Jubilerande innovationskarneval riktade blicken mot framtiden

Smarta och hållbara innovationer som utvecklats som svar på våra globala och lokala utmaningar. I veckan fylldes Folkets park av barn och unga som fick göra sina röster hörda och presentera sina idéer för framtiden när InnoCarnival 10-årsjubilerade.

Kreativitet, mod och samarbetsförmåga. Det var ledorden som konferenciererna Ingrid Remvall och Balqis Lamis Khattab lyfte från Amiralens stora scen under InnoCarnivals invigning. Tvådagarsfestivalen, som arrangerades under onsdagen och torsdagen, satte fokus på Agenda 30 och FN:s 17 globala hållbarhetsmål genom uppfinningar, lekfulla aktiviteter och framtida visioner. Trots frågornas stora allvar visade både arrangör och deltagare att det går utmärkt att lösa problem samtidigt som man har roligt.

Disgusting Food Museum bjöd karnevalens invigningstalare på rostade skalbaggar.

Disgusting Food Museum bjöd karnevalens invigningstalare på rostade skalbaggar.

Karnevalståg och rostade skalbaggar

Invigningsceremonin inleddes med ett stort karnevalståg till sambainspirerad musik, handklappning och spontandans och ramade in den positiva och hoppfulla anda som präglade elevernas engagemang. Därefter presenterades inbjuda gästtalare.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh talade om vikten av att skapa en mer rättvis värld och ett bättre Malmö genom att lyssna på barn och unga. MFF-spelarna Emelie Borg och Hanna Lofthammar gav sina perspektiv på teamwork och laganda. De påtalade också hur viktigt det är att våga göra misstag, att lära sig och göra om.

– Misslyckanden är nästan lika viktigt som att lyckas, både som fotbollsspelare och människa, sa Hanna Lofthammar.

Malmös Disgusting Food Museum äntrade sedan scenen för att utmana trion genom att bjuda dem på framtidens mat – rostade skalbaggar – medan publiken skanderade ”HEJA, HEJA, HEJA”. Alla tre smakade modigt men spottade snabbt ut baggarna.

På Moriskan fick eleverna testa på spännande aktiviteter på framtidstema.

På Moriskan fick eleverna testa på spännande aktiviteter på framtidstema.

På Moriskan fick elever testa på en rad spännande framtidsaktiviteter som AI-spel, AR-filter och VR-teknologi. Många barn deltog också i en kreativ skaparverkstad och köade till Spegelsalens bar för att studera labb-odlat kött och smaka mjöllarver. Ava och Klara, 11 år, från Möllevångsskolan, var två av dem.

– Det smakar konstigt, som mjöl. Vi kommer antagligen inte smaka igen, sa de.

Storslam för Lindängesskolan

De innovationer och prototyper som eleverna presenterade under InnoCarnival berörde allt från ensamhet och trygghet till hållbar konsumtion, bisamhällen, skräp, förnybar energi och hur man kan skapa en klimatsmart nöjespark i Kalkbrottet.

Assma El Bariaki, mentor och NO-lärare på Lindängesskolan, deltog i karnevalen med sina tre klasser i årskurs 8. Jublet blev stort bland hennes elever när alla tre klasser tilldelades innovationspriser på festivalens finaldag – ett förstapris, ett andrapris och ett tredjepris - i tävlingskategorin årskurs 7-9.

– Det känns jätteroligt för oss pedagoger eftersom det är en viktig grund för våra elever att få jobba med uppgifter till något så kreativt som InnoCarnival, som betyder mycket för deras framtid. I processen med att hitta olika vägar för att lösa problem - genom att googla, kontakta forskare och få feedback - har de också upptäckt sig själva. Flera elever vill nu bli ingenjörer, berättade Assma.

Lindängesskolans stora prisvinnare i årskurs 8 med sina pedagoger.

Lindängesskolans stora prisvinnare i årskurs 8 med sina pedagoger.

Tre priskategorier

Det förstapris som klass 8B på Lindängesskolan fick ta emot gick till innovationen ”Biotrack drone” – en drönare som dödar skadliga organismer på grödor med UV-strålning, istället för med bekämpningsmedel som skadar den biologiska mångfalden. Lindängesskolan vann också förstapriset i kategorin årskurs 4-6 med sitt bidrag ”Minska matsvinn på skolor” där klass 6A hade tagit fram en robot, programmerad för uppdraget.

I tävlingskategorin årskurs 1-3 + fritidshem prisades Malmö International School för sin innovation ”MIS Newspaper Club” – en egentillverkad tidning där deltagarna, på ett journalistiskt sätt, undersökt och utforskat mötesplatser för barn i Malmö kopplat till de globala målen.

InnoCarnival 10 år

InnoCarnival är en förvaltningsövergripande skolutvecklingsinsats som drivs av Pedagogisk inspiration i nära samarbete med Malmö FF och Malmö universitet. Idén till projektet är hämtad från Hongkong och startades upp 2014. Evenemanget arrangeras vartannat år och veckans festival var den femte i ordningen. Under festivalen deltog även Minibladet med en egen redaktion och reportrar.

Läs mer om vinnarna med juryns motivering Word, 28.3 kB.

sv