$left
$middle

Det finns 23 förtidsröstningslokaler i Malmö. Några syns i det här ihopmonterade fotot.

Slutspurtsveckan för att rösta i
EU-valet 2024

Det är nu den sista veckan för att rösta i EU-valet 2024.
27 015 har lagt sin förtidsröst mellan 22 maj och 30 maj av ca 260 000 Malmös röstberättigande. Det är många kvar som också kan använda sin röst fram till den 9 juni. Efter det vet vi vilka som ska representera Sverige i EU-beslut.

I Malmö finns det 23 förtidsröstningslokaler med varierande öppettider där 12 av dem har öppet även den 6 juni. De Malmöbor som får rösta har fått sitt röstkort i brevlådan. Samtliga vallokaler som står på röstkortet är öppet till klockan 21.00 på finaldagen den 9 juni.

Under valdagen den 9 juni är det öppet även i 3 av förtidsröstningslokalerna: Malmö central, Mobila och Stadshuset. Där kan även de som är folkbokförda i en annan kommun rösta. Det är också ett alternativ om du inte hinner till den vallokal som står angivet på ditt röstkort.

Valkansliet och röstmottagarna jobbar ständigt för att det ska vara så smidigt som möjligt för Malmöbon att rösta. Daniel Olsson är chef på Malmö stads valkansli och tillsammans med valkansliet har han förberett EU-valet under en lång tid. Till sin hjälp har han bland annat haft rådet för funktionshinderfrågor.

– Jag har varit ute och pratat med föreningar och frågat dem om hjälp. Vi är jättetacksamma över att föreningslivet har hjälpt oss och följt med oss ut till våra vallokaler så vi har kunnat öka tillgängligheten ytterligare. Vi gjorde viktiga justeringar efter deras inlägg, säger Daniel Olsson.

Samtliga förtidsröstningslokaler och vallokaler har valbås även för sittande. I Förtidsröstningslokalerna på Willys Katrinelund och i Stadshuset finns möjlighet till teckenspråkstolk via bildtelefon. Vid Willys Katrinelund finns även flera parkeringsplatser för rörelsehindrade i direkt anslutning. Det finns även en lättläst guide om EU-valet på malmo.se. Du kommer till den lättlästa guiden från den svarta knappen nederst.

Be röstmottagaren om hjälp

Det finns ca 1800 röstmottagare som hjälper till i EU-valet i Malmö. De har alla genomgått en obligatorisk utbildning som har gett verktyg till hur de kan hjälpa till om någon till exempel har nedsatt syn eller aldrig har röstat tidigare. Om du känner dig osäker på hur du ska göra när du kommer till antingen förtidsröstningslokal eller din röstlokal på valdagen så kan du be röstmottagaren om hjälp. De har tystnadsplikt och din valhemlighet är mycket viktigt.

Bästa tipset för att undvika kö är att förtidsrösta

På malmo.se/euval2024 hittar du samtliga förtidsröstlokaler och en karta över lokalerna och deras öppettider. På sidan finns också information om hur du röstar, vem som kan rösta, lättläst information, hur man röstar med bud och hur man beställer ambulerande röstmottagning.

Film om hur EU-valet går till om EU-valet var en pizza

För att på ett enkelt sätt förklara hur EU-valet går till, har Malmö stad tagit fram en film som heter Om EU-valet var en pizza. Den visas bland annat på stadens skolor.

sv