$left
$middle

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh väljs som president för det globala hållbarhetsnätverket ICLEI

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, har valts till president för det globala nätverket ICLEI. Med engagemanget i ICLEI har Malmö möjlighet att lyfta strategiska frågor globalt kring städers och regioners arbete med hållbar utveckling.

ICLEI (Local Governments for Sustainability) är ett globalt nätverk med 2500 städer och regioner som arbetar för hållbar stadsutveckling. ICLEI medverkar på FN:s årliga partskonferens (COP) och har ackreditering hos FN i New York.

Malmö har varit en aktiv medlem i ICLEI sedan 1998 och var värd för ICLEI:s världskongress år 2021. Nästa världskongress äger rum i Sao Paolo i Brasilien den 18-21 juni, där presidentskapet antas officiellt.

– Det känns roligt och ärofyllt att bli vald till ordförande för världens största
nätverk av lokala myndigheter som jobbar för att skapa en mer hållbar värld.
ICLEI är en viktig plattform som för städernas talan globalt, hos både EU och
FN, och jag ser fram emot att fortsätta uppmärksamma hållbarhetsfrågorna,
såväl lokal som globalt,, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

När länder och regeringar har backat i åtagandet från Parisavtalet så har flera städer ökat sitt engagemang för hållbar stadsutveckling. För Malmö stads del innebär ordförandeskapet en stor möjlighet att ytterligare stärka Malmös position globalt som en föregångare i arbetet med hållbar utveckling.

Vad är ICLEI?

ICLEI är ett internationellt nätverk som samlar över 2 500 städer och regioner från 125 länder som delar visionen om att städer och stadsregioner är drivkraften bakom en global hållbar utveckling. ICELI har fem fokusområden som innefattar rättvis klimatomställning, nollutsläpp, naturbaserad utveckling, cirkularitet och resiliens.

Malmö stad deltar på ICLEI:s världskongress i Sao Paolo, Brasilien, mellan 18–21 juni 2024.

sv