Malmö stad
$left
$middle

Lyckat klimatevent med fokus på gemensam kraftsamling

Under tisdagen arrangerade Malmö stad eventet Tillsammans ställer vi om, med fokus på den gemensamma kraftsamling som måste ske för att uppnå en rättvis klimatomställning i Malmö.

Cirka 150 personer var på plats på Scandic Triangeln när Klimatomställning Malmö under tisdagen arrangerade klimateventet Tillsammans ställer vi om. Eventet är ett viktigt steg i att erbjuda samverkansarenor där företag, akademi, offentliga organisationer och föreningar kan nätverka, kroka arm och hitta nya sätt att göra skillnad i Malmös klimatomställning.

– Alla har en viktig roll i Malmös klimatomställning, både var för sig, och tillsammans. Malmös olika aktörer måste ta sitt ansvar och ställa om sina egna organisationer, samtidigt som vi behöver lösa gemensamma utmaningar tillsammans, säger Rebecka Persson, miljödirektör.

Under eventet bjöds det på snabba nedslag i det lokala klimatarbetet från några av Malmö stads klimatkontraktsaktörer: MFF:s bidrag till ett mer hållbart Malmö, Enjay Systems resa att utveckla produkt och affärsmodell för att ta tillvara restvärme och Sysavs arbete med koldioxidinfångning.

Fokus på utmaningar som kräver samverkan

I olika sessioner samlades deltagarna för att i mindre grupper fokusera på konkreta möjligheter och utmaningar inom omställningsområdena elförsörjning, uppvärmning, cirkulär ekonomi, klimatsmart konsumtion, mobilitet och klimatneutralt byggande.

– Deltagarna fick tillfälle att identifiera hur de var för sig och gemensamt kan bidra till nödvändiga förflyttningar. På så vis blev eventet också en chans att knyta fler externa aktörer till arbetet inom våra prioriterade omställningsområden, och särskilt till att lösa utmaningar som kräver många aktörers driv och samverkan, säger Jonas Kamleh, processledare för Klimatomställning Malmö.

Flera signerade klimatkontrakt

Eventet var även ett festligt tillfälle att signera klimatkontrakt. En ny e-tjänst gör det nu möjligt för även föreningar att teckna klimatkontrakt digitalt. Under dagen tecknade flera nya aktörer klimatkontrakt: Malmö Ideella, Malmö Works och Treano. Andra passade på att förnya sina - Carl F, Skanska, MFF, Sysav, E.ON, Rosengårds fastigheter, MKB samt Enjay.

Röster från deltagarna

Vi passade på att ställa ett par frågor till några av de som var med under förmiddagen om det är något särskilt de är stolta över i Malmös klimatomställning och vad vi behöver göra mer av tillsammans för att öka takten.

Anna Norrman, Sydsvenska handelskammaren

Anna Norrman, Sydsvenska handelskammaren

– Jag är stolt över viljan att samarbete från olika sektorer, det finns ett väldigt positivt samarbetsklimat i Malmö. Det är inte svårt att sträcka ut handen till det offentliga, till akademin eller till civilsamhället för att samarbeta. Sen är jag som Malmöbo också stolt och glad över cykelvägarna, det går lätt att swisha ner till hamnen från Johanneslust, säger Anna Norrman, Sydsvenska Handelskammaren.

- För att vi ska lyckas öka takten tror jag att det behövs mer konkreta samarbeten för att lösa utmaningar. Mellan olika företag, men även mellan universiteten, företagen, civilsamhället och det offentliga. Mer konkreta insatser och positiva goda exempel som sprider sig.

Sofia Hedén, Malmös kommunalråd för miljö och service

Sofia Hedén, Malmös kommunalråd för miljö och service

– Jag är stolt över att vara en del av en stad där så många vill vara med och göra framtiden bättre, säger Sofia Hedén, Malmös kommunalråd för miljö och service.

– Ska vi klara att ställa om till 2030 så behöver vi öka takten nu. Det kan inte vara några få som är med i omställningen, det måste vara alla. Det är också uppenbart att vi behöver fortsätta arbeta med rättvis omställning och tydliggöra vad det innebär för oss och vad vi behöver fatta för beslut för att möjliggöra en rättvis omställning. Vi behöver också hitta strukturella lösningar och organisera samhället så att barn och ungdomar som växer upp idag kan gå in i framtiden utan att känna klimatångest.

Jenny Mark Ketter, Klimatriksdagen

Jenny Mark Ketter, Klimatriksdagen

– Jag är stolt över att vi i Klimatriksdagen anordnar ett klimatrådslag i Malmö i höst, tillsammans med Malmö stad. Vi vill använda oss av klimatrådslag för att stärka modet hos både Malmöbor och politiker att göra en snabbare omställning, säger Jenny Mark Ketter, Klimatriksdagen.

– Tillsammansskapet är väldigt viktigt, att vi har ett holistiskt perspektiv på omställning. Att vi anstränger oss för att ta både små och stora steg, för vi behöver jobba på alla sätt som vi kan.

Martina Andersson, Sysav

Martina Andersson, Sysav

– Det som vi på Sysav är extra stolta över är att vår styrelse har tagit ett inriktningsbeslut att gå vidare med vårt koldioxidinfångningsprojekt, som kan göra skillnad på riktigt för Malmös klimatomställning, säger Martina Andersson, Sysav.

– Att Sysav investerar i en sådan här anläggning är direkt avgörande för att Malmö stad ska nå sina klimatmål. Så all stöttning i det här projektet är viktigt, där vi kan jobba tillsammans med att få företag i regionen att köpa negativa utsläpp och bidra till att säkra projektet. Att söka stöd från EU och staten är hjälp som vi tacksamt tar emot från staden och gärna samarbetar kring.

Klimatomställning Malmö

För att nå klimatmålen har Malmö stad initierat Klimatomställning Malmö, med ambitionen att bland annat utveckla kraftfulla arbetssätt och samarbetsformer för näringsliv, offentliga verksamheter, akademi, föreningar och Malmöbor att tillsammans lösa stadens klimatutmaningar. I fokus står sju prioriterade omställningsområden där det finns stor potential att minska utsläppen i Malmö. Omställningsområdena är elförsörjning, uppvärmning, mobilitet, cirkulär ekonomi, nettonollorganisation, klimatneutralt byggande och klimatsmart konsumtion.

Klimatrådslag

Den 12-13 oktober får ett 40-tal Malmöbor utforma förslag till Malmö stads klimatpolitik genom ett lokalt klimatrådslag. Syftet med klimatrådslaget är att engagera och ge utrymme för Malmöborna att påverka och stärka den lokala klimatpolitiken.

sv