$left
$middle

Ekonomisk prognos för Malmö stad 2024

Den ekonomiska prognosen för Malmö stad visar på ett förbättrat resultat jämfört med budget. Enligt prognosen minskar underskottet från -352 miljoner kronor till -208 miljoner kronor för 2024. Kommunfullmäktige tar beslut om Ekonomisk prognos vid sitt sammanträde den 19 juni.

— Trots att lågkonjunkturen fortsätter att påverka Malmö stad och bidrar med större osäkerhet i prognoserna så ses en positiv utveckling i ekonomin på totalen i Malmö stad, säger Emma Sandberg, budgetchef Malmö stad.

Under 2024 förväntas skatteintäkterna bli lägre till följd av hög inflation och lägre sysselsättning. De generella statsbidragen förväntas öka jämfört med budget. Malmö stad påverkas också av ökade kostnader för avtalspensioner till följd av den höga inflationsnivån.

Osäkerhet i prognoserna

Nämnderna har lyft flera faktorer som påverkar säkerheten i prognosen. Till exempel osäkerhet kring parkeringsintäkter, intäkter från ansökta plan- och bygglov och hur kostnader för livsmedel utvecklas. Något som främst påverkar nämnderna inom det tekniska verksamhetsområdet.

Skolnämnderna betonar att det finns en osäkerhet kopplat till statliga bidrag, befolkningsutvecklingen och omställningsarbete. De sociala nämnderna lyfter bland annat en osäkerhet kopplat till effekterna av lågkonjunkturen som leder till ökade kostnader och rekryteringssvårigheter.

Förbättrat ekonomiskt resultat

Den ekonomiska prognosen för Malmö stad 2024 visar på en förbättring jämfört med budget. Enligt prognosen minskar underskottet från -352 miljoner kronor till -208 miljoner kronor, vilket innebär en budgetavvikelse på +117 miljoner kronor.

Underskottet innebär att Malmö stad behöver använda pengar från den reserv som byggts upp av tidigare överskott (resultatutjämningsreserven) för att uppfylla kravet på en ekonomi i balans.

Extra pengar till skolnämnder

Kommunstyrelsen tog vid sitt senaste sammanträde beslut om att tilldela förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden totalt 93 miljoner kronor. De 93 miljonerna fördelas utifrån det överskott jämfört med budget som förväntas i staden.

Fakta

Ekonomisk prognos är årets första uppföljningsrapport. Den innehåller en prognos för Malmö stads verksamheter och investeringar samt hur nämnder, bolag och kommunalförbund ligger till ekonomiskt i förhållande till budget. Kommunfullmäktige tilldelar varje nämnd en ekonomisk ram för sin verksamhet i form av ett kommunbidrag. Ramen är bindande och nämnden ansvarar för att uppfylla de mål och den lagstiftning som gäller för verksamheten inom den ramen.

sv