$left
$middle

Arkitekterna Daniel Feldman och Sumayya Vally från Team Layered presenterar sitt gestaltningskoncept för Färjeterminalen i Nyhamnen.

Lokalt samarbete i fokus: team Layered presenterade konkret förvandling av Färjeterminalen i Nyhamnen

Efter månader av intensivt arbete på plats i Nyhamnen har det internationella team Layered presenterat sin inventering och sitt gestaltningskoncept för Färjeterminalen. Den 8 juni fick nyfikna Malmöbor en sneak peek då området tillfälligt öppnades upp för allmänheten.

Arbetet har genomförts inom ramen för Power of Places, en utlysning initierad av ArkDes och Malmö stad med stöd från Malmö Planterings- och Försköningsförening. Resultatet utgörs bland annat av vävda pergolor, en amfiteater och en urban skog, varav flera fysiska element nu har färdigställts.

Syftet med utlysningen har varit att utforska arbetssätt och metoder för att tillvarata, varsamt utveckla och stärka det lokala i samhällsutvecklingsprocessen: Hur kan platser utvecklas genom att ta hand om det som redan finns? Hur långt kan förändring göras från befintliga resurser, material, nätverk och människor på en plats?

- Team Layered har på ett imponerande sätt svarat på Power of Places utlysning. Deras prototyper öppnar upp platsen och är ett första steg i att etablera en mötesplats vid hamnbassängen för hela Malmö, säger Kristoffer Nilsson, Malmö stad.

Markmålning och amfiteater

Med sitt projekt Dreaming Nyhamnen har team Layered samarbetat med flera lokala aktörer, bland annat MalmöVÄV, Bryggeriet och skolelever i Malmö för att skapa prototyper för att testa användningen av platsen.

- Team Layered har involverat sig djupt i Nyhamnen och identifierat befintliga kvaliteter och kulturer som gör denna plats unik. Deras förslag sätter fingret på en viktig ny riktning för stadsutvecklingen som tar hand om och stärker det som redan finns, säger Finn Williams, Malmös stadsarkitekt.

Nu har olika fysiska element färdigställts på platsen, såsom en mötesplats skapad genom markmålning och möbler samt pergolor tillverkade av återvunna material. En amfiteater har utformats genom återanvändning av den gamla färjeterminalens bilramp. Nästa steg innefattar att etablera en urban skog vid Färjeterminalen, vilket det togs beslut om idag, den 12 juni, i Tekniska nämnden.

Den 8 juni fick nyfikna Malmöbor en sneak peek då området tillfälligt öppnades upp för allmänheten med musikunderhållning, invigning av amfiteatern och guidad visning av team Layered.

Amfiteater vid Färjeterminalen i Nyhamnen.

I samarbete med bland annat MalmöVÄV har en amfiteater skapats vid en tidigare bilramp vid Färjeterminalen i Nyhamnen.

I Rosengård har Team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker (KoRP) tagit sig an staden utifrån andra parametrar än det visuella. Teamet valde att avsluta samarbetet i förtid men deras arbete kommer ändå att utgöra ett värdefullt underlag i kommande stadsutvecklingsprocesser i området.

Fakta

Om utlysningen Power of Places

Under 2023 har Malmö stad, med satsningen Malmö in the making, samarbetat med Köpenhamn som innehaft titeln World Capital of Architecture 2023. I samband med detta har ArkDes och Malmö stad, med stöd av Malmö Planterings- och Försköningsförening, genomfört en utlysning som syftar till att undersöka vad som händer när lokala resurser och lokal kunskap utgör centrum för utvecklingen.

Utlysningen riktade sig till tvärdisciplinära team bestående av minst en person med gestaltningkompetens — såsom arkitekt, designer, konstnär eller formgivare. Av totalt 89 ansökningar valdes två team ut, team Layered och team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker (KoRP).

Om uppgiften

I fokus för utlysningen stod stadsdelarna Rosengård och Nyhamnen, två olika geografier med olika förutsättningar och behov. Teamen fick i uppgift att inventera varsin plats, utforska nya arbetssätt och utveckla fullskaliga prototyper som skulle kunna bli utgångspunkt för vidare arbete med omsorgsfull utveckling och förvaltning av de båda områdena.

Om processen

Projektet som startade i mars 2023 har omfattat flera olika faser, inklusive inventering, skissarbete och prototyputveckling. En expertgrupp bestående av praktiker och forskare har knutits till projektet via ArkDes för att stödja teamens arbete.

Om teamen

Team Layered är ett internationellt och multidisciplinärt team bestående av konsthistorikern Ana Sokoloff, performancekonstnären María José Arjona och arkitekterna Sumayya Vally och Daniel Feldman. Teamet har jobbat med stadsdelen Nyhamnen.

Team KoRP är ett Malmöbaserat, tvärsektoriellt team bestående av en kulturgeograf, en konstnär och en arkitekt. Team KoRP har valt att avsluta samarbetet i förtid, men teamets arbete kommer ändå att utgöra ett värdefullt underlag i kommande stadsutvecklingsprocesser i Rosengård.

sv