$left
$middle

Vårdtagare, personal och mötesplatsbesökare är på plats för att spana in tavlorna.

Ungas bilder skapar samtal i Mathildenborgs korridorer

Förra veckan invigdes utställningen Malmö.NU som är en del i projektet ”Konst i korridor för upplevelser och välmående” på Mathildenborg. 32 bilder från nutida Malmö sett ur ungdomars ögon kommer nu att pryda husets långa korridorer.

Det har dukats upp med alkoholfritt bubbel och snacks. Pernilla Södergren och Irmeli Dahlbacka som arbetar med Kultur för äldre* är på plats för att inviga utställningen.

Längs med den långa korridoren har tavlor satts upp med ett urval av 32 bilder från platser runt om i Malmö som ungdomar tagit under årens lopp under praktiksatsningen Ung i Sommar. Sedan 2013 har Malmö stadsarkiv tagit emot ungdomar i åldrarna 16-19 år under Ung i Sommar. De har fått lära sig att använda professionella kameror och att berätta visuellt med hjälp av fotografi. Därefter har de fått i uppdrag att ta bilder runt om i Malmö. Bilderna har varit tänkta att dokumentera staden samtidigt som de visar på hur dagens ungdomar ser på Malmö ur sitt eget perspektiv.

Huset Mathildenborg rymmer verksamheterna växelvård, korttidsboende, dagverksamhet och mötesplats för seniorer. Här finns alltså ett ständigt flöde av människor i korridorerna dagligen, bland annat vårdtagare som tränar rehab. De kommer nu också ha något att kunna vila blicken på.

- Vi fick frågan från verksamheten själv om vi kunde hjälpa till att ansöka om pengar för att utsmycka korridorerna då de var ganska tomma. Tanken är att bilderna ska locka till samtal. Folk gick till och med fram och tittade på tavlorna när de stod på golvet, inför att de skulle sättas upp. Blicken sugs naturligt dit, säger Pernilla Södergren.

Och samtalen man hoppats på verkar redan ha startat. Vårdtagare, anhöriga, personal och mötesplatsbesökare är på plats för att spana in tavlorna, och diskussioner kring var bilderna är tagna och om man känner igen sig fyller korridoren.

Tre personer tittar på en tavla.

Irmeli Dahlbacka i samtal med två besökare om en av bilderna.

Utställningen har gjorts möjlig genom medel från Malmö förskönings- och planteringsförening som har som uppdrag att försköna staden för alla medborgare. Det införskaffades ramar och skenor att hänga tavlorna i, så att det skulle vara lätt att flytta dem eller ta ner dem för att byta bilder. I höst kommer bilderna i ramarna först bytas ut mot gamla bilder i svartvitt - även de från Malmö stadsarkiv. Därefter är det öppet för att byta ut bilderna med något annat. Kanske verk från lokala konstnärer i området, eller talangfulla boende och besökare i huset? Möjligheterna är många och endast fantasin sätter gränser.

*Kultur för äldre

Pernilla Södergren och Irmeli Dahlbacka arbetar med satsningen Kultur för äldre i Malmö stad. Det är ett samarbete mellan hälsa-, vård- och omsorgs­förvaltningen och kulturförvaltningen som syftar till att göra stadens kulturliv mer tillgängligt för seniorer i Malmö. Kultur för äldre arbetar även för att höja kompetensen hos medarbetare i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen om kulturens goda effekter på seniorers hälsa.

Konst på Mathildenborg

I korridoren har nyligen även konstverket Vid spärren av Inger Karlberg fått en tydlig plats. Verket hamnade på Mathildenborg genom en konstintresserad föreståndarinna under 80-talet. Hennes konstintresse syns även fortfarande i korridoren genom väggmålningar från den tiden. Vid spärren visar människor som väntar på att få passera en spärr på en tågstation. Konstverket hamnade i ett källarutrymme när korridoren renoverades för en tid sedan, men efter att den även utrustats med en smidesställning att stå på, har den nu fått återvända till sin rättmätiga plats. Ställningen är bekostad av sökta medel från Malmö förskönings- och planteringsförening.

Konstverk i brons på smidesställning.

Inger Karlbergs konstverk Vid spärren.

sv