$left
$middle

Ovanlig och utrotningshotad ödla född på Malmö museum

Malmö museum har fått tillökning! Nyligen föddes sju små vietnamesiska krokodilödlor på Akvariet. Det är en ovanlig och utrotningshotad art som bara finns i Vietnam och idag finns det färre än 150 individer kvar i naturen.

7 vietnamesiska krokodilödlor har fötts på Akvariet på Malmö museum. Hittills har det bara fötts den här arten på två djuranläggningar utanför Vietnam tidigare så detta är unikt. Avelsparet, mamman och pappan till ungarna, kom från Köln Zoo till Akvariet på Malmö museum under september 2022.

Det känns väldigt roligt att fått ungar på den Vietnamesiska krokodilödlan, då det är någonting som vi har gått och hoppats på! Detta är en extremt hotad population i naturen och en art som vi inte har visat för besökarna tidigare eftersom avelsanläggningen finns i våra bakutrymmen. Men nu när vi har fått tillökning, så finns det en möjlighet att även besökarna kan få uppleva dem i framtiden. Alla sju ungarna verkar vara vid god hälsa och äter bra, så förhoppningarna om att de klarar sig ser bra ut, säger Jesper Flygare, sektionschef för Akvariet på Malmö museum.

Den vietnamesiska krokodilödlan

Den vietnamesiska krokodilödlan (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis) är en ovanlig och utrotningshotad art som bara finns i Vietnam. Man räknar med att det idag finns färre än 150 individer kvar i naturen.

Många arter av växter och djur riskerar att utrotas på grund av mänskliga aktiviteter. Skogar huggs ner, våtmarker dikas ut och floder däms upp för att skapa mer plats för jordbruk, industrier, infrastruktur med mera. En gång i tiden var nästan halva Vietnam täckt med skog, men idag har 40 % av all skog huggits ner och försvunnit. Djur jagas illegalt för att en omättad marknad ska kunna tillgodoses med exotiska husdjur eller djurdelar till traditionell asiatisk medicin, vilket driver många arter till utrotningens brant.

Om Vietnamazing

Malmö museum (Akvariet) deltar i kampanjen Vietnamazing som pågår mellan 2024– 2025. Kampanjen syftar till att rädda, skydda och uppmärksamma den oerhört rika biologiska mångfalden som finns i Vietnam. Många av arterna där är endemiska för Vietnam och regionen, vilket innebär att de bara finns där. Förlorar vi dem, förlorar vi dem för alltid.

Den vietnamesiska krokodilödlan är en flaggskeppsart inom kampanjen. Det finns idag 44 individer registrerade utanför Vietnam, alla dessa finns i djurparker i Europa. De medverkande parterna i projektet bygger upp nätverk för samarbete mellan institutioner i Vietnam och europeiska djurparker för att gemensamt stärka populationerna. Men nu har det alltså fötts 7 individer till och dessa finns på Akvariet på Malmö museum!

sv