$left
$middle

Fritidsbåtshamn i Malmö. Foto: Jesper Ericsson

Småbåtshamnar ska hantera avfall från fritidsbåtar

Alla fritidsbåtshamnar som har minst 25 fritidsbåtsplatser ska kunna ta emot allt avfall som fritidsbåtar har behov av att lämna. Nytt är också att tillsynen av avfallshanteringen för fritidsbåtshamnar flyttats från Transportstyrelsen till Malmö stad.

Bakgrunden till att småbåtshamnar ska ha extra koll på sin avfallshantering är att Transportstyrelsen gett ut nya föreskrifter om mottagning av avfall från fritidsbåtar. Det har bland annat funnits behov av att koppla samman direktivet för de internationella bestämmelserna om förbud att släppa ut avfall från fartyg till havs. En annan anledning till de uppdaterade föreskrifterna är att stärka regelverket för att komma åt problemet med marint skräp.

Kravet är att hamnar hamnar i Malmö som har minst 25 fritidsbåtplatser ska kunna ta emot allt avfall som fritidsbåtar eller båtägare har behov av att lämna. Det kan till exempel vara toalettavfall, hushållssopor och farligt avfall. Fritidsbåtshamnar ska ha mottagningsanordningar som har rätt kapacitet, är rätt placerade och kan repareras snabbt om de går sönder.

Läs mer om avfallshantering i fritidsbåtshamnar

sv