$left
$middle

Fortsättningen efter Tillväxtkommissionen: så ska näringslivet stärkas samtidigt som fler får ta del av tillväxten

Malmös kommunfullmäktige har fattat beslut om hur Tillväxtkommissionens rekommendationer och åtgärdsförslag ska tas vidare i stadens arbete för en inkluderande och hållbar tillväxt. Det handlar om att stödja och stärka utvecklingen av Malmös privata näringsliv samtidigt som fler ska få ta del av tillväxten genom sysselsättning och företagande.

Tillväxtkommissionens slutrapport har varit på remiss i stadens nämnder och helägda bolag. Nämnderna och bolagen är överlag positiva till slutrapporten och dess rekommendationer och åtgärdsförslag. Vid sitt sammanträde den 19 juni fattade kommunfullmäktige beslut om att uppmana stadens nämnder och bolag att beakta relevanta delar av Tillväxtkommissionens slutrapport i sitt fortsatta arbete för inkluderande och hållbar tillväxt i Malmö.

Kommunfullmäktige beslutade att uppmana stadsbyggnadsnämnden att, tillsammans med berörda nämnder, utreda frågan om flexibla detaljplaner och mångfald i användning av byggnader och lokaler. Dessutom uppmanades arbetsmarknads- och socialnämnden att, tillsammans med berörda nämnder, utreda förutsättningarna för försöksverksamhet i Malmö för arbetsmarknadsreformer.

Den 7 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att ge stadskontoret i uppdrag att göra det möjligt för fler testbäddar och demonstrationsmiljöer i Malmö; att undersöka möjligheten att teckna sociala överenskommelser mellan staden och näringslivsaktörer i Malmö; att utreda frågan om en aktiv förmedling i Malmö av jobb i Danmark; samt att undersöka förutsättningarna för ett aktivt påverkansarbete för att möjliggöra användningen av statliga investeringsfonder och forskningsfonder i gränsregioner.

En del av kommissionens förslag stärker redan påbörjat eller planerat arbete i staden. Arbetet med att ta fram ett nytt näringslivsprogram för Malmö, med fokus på en hållbar och inkluderande tillväxt, är ett exempel.

– Näringslivsprogrammet kommer att vara grunden i stadens gemensamma riktning för näringslivsfrågor och bidra till att skapa en helhetssyn och underlätta för ett effektivt arbete med frågorna. Tillväxtkommissionens slutrapport blir ett viktigt underlag i arbetet, säger Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö.

Några av kommissionens förslag visar på behov av förändringar på andra nivåer än den kommunala. Dessa tas vidare inom Malmö stads påverkansarbete på regional och nationell nivå. Det handlar till exempel om frågor som rör infrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad och som syftar till att främja integrationen i Öresundsregionen, men även till att påverka en gynnsam utveckling för Malmö i den framtida regionförstoringen med norra Tyskland.

– När Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland står klar stärks Malmös position i ett än mer integrerat nordeuropeiskt sammanhang, med bara tre timmar till Hamburg med tåg. Det medför en möjlighet till mer handel och utbyte, men också till att stärka Malmös attraktivitet, tillväxt och arbetsmarknad, menar Micael Nord.

Arbetet ska följas upp av kommunstyrelsen under 2025.

sv