$left
$middle

För att förbereda Malmös åttondeklassare inför sina kommande gymnasieval ordnades en yrkesmässa strax innan sommarlovet. Zahraa Andersson från 8y på Dammfriskolan tror att mässan kommer att hjälpa hennes i sitt val. Hon lutar dock mer åt vård- och polisyrken än att köra lastbil. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

4 000 fick prova framtidens yrken som garanterar jobb

En undersökning från Skolverket visar att fler behöver läsa yrkesprogram för att möta behoven från arbetsmarknaden. För att visa dagens åttondeklassare var framtidens jobb finns, arrangerades för första gången en yrkesmässa innan sommarlovet startade.

Text: Camilla Westemar, Vårt Malmö

I höst ska över 4 000 nyblivna niondeklassare välja gymnasieutbildning. Utbudet är stort och valen många. Samtidigt som många elever väljer de teoretiska programmen, ropar flera branscher efter folk. Om tio år beräknar Skolverket att det finns brist på arbetskraft inom sju yrkesgrupper, bland annat fordon, vård och restaurang.

Men vilka jobb finns det? Vad innebär det att vara anläggare? Och hur många yrkesgrupper finns det inom vården egentligen?

Hjul och maräng

Den två dagar långa yrkesmässan är ett steg mot att låta skolor, elever och framtida arbetsgivare mötas. Men här finns mer än färgglada broschyrer och montrar med information. Här får eleverna både byta hjul på en personbil, bygga ihop rör, lägga plattor och vispa maräng för hand.

Zahraa Andersson går på Dammfriskolan och har precis kommit till mässan med sin klass. Det börjar bli lite stres-sigt inför valet, trots att det ligger ett sommarlov emellan. Zahraa tror att mässan kan göra beslutet enklare.

– Jag hoppas på inspiration och att få lära mig om nya utbildningar och yrken, jag tror det kommer att hjälpa mig. Jag är extra nyfiken på att få veta mer om polisen och om olika vårdyrken, säger Zahraa Andersson.

Nya branscher

Albin Rugfelt från Mellanhedsskolan har egentligen redan en plan. Han vill söka till samhällsprogrammet på S:t Petri gymansium, men vill gärna upptäcka fler möjligheter på mässan.

– Jag vill lära mig om nya branscher och se vilka möjligheter som finns. Det kan öppna dörrar till fler möjligheter, säger Albin Rugfelt som gärna vill ha ett socialt yrke i framtiden.

– Psykolog kanske eller någon form av entreprenör. Det sociala är viktigt för mig i ett framtida jobb.

Edin Seric, lärare på fordons- och transportprogrammet på Agnesfrids gymnasium, har med sig en personbil till mässan. Här får eleverna prova på att byta hjul, intill går det att provsitta en lastbil.

– Både transport- och fordonsbranschen skriker efter folk och vi fyller inte alltid våra utbildningsplatser. Det är perfekt för oss att visa upp oss på den här mässan. Åtta av tio av våra elever har jobb efter utbildningen, säger Edin Seric.

sv