$left
$middle

Cirkustältet Manegen på Lördagsplan utanför stadsbiblioteket har blivit en uppskattad plats där scenkonst i toppklass kan avnjutas under festivalen. Den öronmärkta kulturscenens programinnehåll är brett, utmanande och består av drygt 40 programpunkter.

En klassisk Malmöfestival

Stadens gator, torg och parker – på ett område lika stort som 89 fotbollsplaner – fylls med över 100 000 människor varje dag: enligt traditionen avrundas sommaren Malmöfestivalen. Stadsfesten där alla programpunkter är gratis blandar nyheter med återvändande klassiker.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Helena Cedrins och Peter Lind gör sitt andra år som projektledare för Sveriges största stadsfestival. De är ansvariga för att sätta ihop ett program som ska ha någonting för alla, oavsett om det är musik, scenkonst, barnaktiviteter eller mat.

– Man kommer att känna igen sig i den klassiska Malmöfestivalen men samtidigt kommer man att kunna överraskas av de över 500 unika programpunkterna, säger Helena Cedrins.

När denna artikel skrivs har festivalen släppt några av namnen som ska uppträda på Stortorgets scen. Bland andra ska besökarna få studsa och svaja till Carola, Youssou N’Dour och DJ Seinfeld.

Mer Malmö än någonsin

Men som vanligt har bokarna också tagit hjälp av lokala arrangörer. På Malmöscenen ska det bästa från Malmös musik- och klubbscener visas upp.

– Det blir alltifrån dansgolv till electro till jazz och funk till rock’n’roll och soul. Det är ett jättebrett utbud från Malmös egna arrangörer och klubbar, säger Helena Cedrins.

– Malmöfestivalen är Malmöbornas festival och det kommer att bli mer Malmö än någonsin i år, säger Peter Lind.

För att det ska bli lättare för besökarna att skräddarsy sin festivalupplevelse och inte missa några favoriter har festivalen lanserat en ny webbsida.

– Det är en interaktiv karta där du kan spara programpunkter och få upp koordinater var du ska någonstans, säger Peter Lind.

Festivalbion återvänder

En nyhet i år är att festivalen återigen visar utomhusbio. Första avsnittet från nya säsongen av tv-serien ”Tunna blå linjen” premiärvisas.

Dessutom blir det en visning av dokumentären ”Filmen om Kal P Dal”.
I samband med visningen deltar medlemmar från Karl P Dals gamla band Pågarna, aktiva än i dag under namnet Pedalens pågar.

Festival med stor styrka

En annan nyhet i år är att en vinbar kommer att finnas bland alla matproducenter på Gustav Adolfs torg. Och för första gången blir det sångerskan Miriam Aïda som sätter ton på den inledande kräftskivan på Stortorget med soliga och gungande karibiska toner.

– Vi bjuder på ett kalas med mat och dryck, konserter, performance, konst och nycirkus. Malmöfestivalen lockar människor från alla möjliga håll. Det är en otrolig styrka hur alla samlas tillsammans på den här platsen som är Malmöfestivalen, säger Helena Cedrins.

sv