$left
$middle

Andres är en av 26 simlärare under sommarsimskolan.

Andres: ”Leken en viktig del av simundervisningen”

Inomhus och utomhus, bassäng och hav. Malmö stad erbjuder 2100 gratis simskoleplatser i sommar – och den som ännu inte bokat kan ha koll på när restplatser släpps. Andres, simskolelärare på Rosengårdsbadet, tycker att det är viktigt att alla får utvecklas i egen takt.

Det är sommarlov för Malmös barn och unga, och för många innebär det också simskola. På Rosengårdsbadet har ett tiotal barn precis tagit på sig flytvästar och ställt upp sig i en rad längs bassängkanten tillsammans med simläraren. Dagens pass börjar med livräddning och de ska få prova på hur det känns att trilla i vattnet med flytväst och hjälpa varandra att ta sig till land. Alla tycker att det är kul och likt synkroniserat konstsim lutar de sig tills de till slut, en efter en, faller i plurret.

Under sommaren erbjuder Malmö stad kostnadsfri simskola på Rosengårdsbadet, Lindängsbadet, Hylliebadet, i Sibbarp, Klagshamn och vid två bryggor på Ribban. I år är antalet fler än tidigare –totalt 2200 simskoleplatser, både i bassäng och i havet. En av simlärarna är Andres Ceballos Lindskog.

– Leken är en viktig del i undervisningen, både för att lära sig grunderna i simning och vattensäkerhet, men också för att barnen ska tycka att det är roligt så att de vill komma hit varje dag i två veckor.

Malmö stad erbjuder simskola både inomhus och utomhus, men även i havet. Till skillnad från bassängens varma vatten där du hela tiden kan se botten tycker Andres att det kan vara bra att välja en simskola i havet – man kan vara på en nivå när man simmar i en pool och en annan i havet.

– Innehållet är ungefär densamma som undervisning i bassäng, men en viktig del är att lära sig att hantera kyla om det är kallt i vattnet. De som går havssimskola får också snorkla, lära sig mer om havets miljö och vad de olika flaggorna längs stränderna betyder, säger Andres.

Dessutom är det inte lika lätt att bedöma avstånd när man simmar till havs, jämfört med en 25- eller 50-metersbassäng.

Utöver simskola i bassänger eller längs Malmös stränder så finns det i år även möjlighet för ban 2-7 år att prova på vattenlek i plaskdammen i Folkets park två dagar i veckan, ett kul och pedagogiskt sätt att få vattenvana. Samtidigt kan medföljande vuxna få mer information om Malmö stads olika simskolor och hur man anmäler sig.

Om jag vill att mitt barn ska gå i simskola i sommar men inte bokat – går det att få plats?

– Våra platser är populära och bokas snabbt. Men under juli släpper vi restplatser vid två tillfällen, måndag den 15 juli och den 29 juli klockan 17.00.

Andres har själv varit elitsimmare och även jobbat med träning på elitnivå. Nu finns hans engagemang i att öka simkunnigheten bland barn och unga. Han är en av Malmö stads 26 simlärare under sommaren, och när det inte är sommarlov håller han i simundervisning på Lindängsbadet.

– Att jobba med simundervisning för barn är något helt annat och ger mig så mycket tillbaka. Här handlar det verkligen att möta varje barn och deras behov, och låta dem utvecklas i egen takt. Och så får jag sprida min kärlek till vatten, säger Andres.

sv