$left
$middle

Statens Servicecenter kan hjälpa ukrainare att folkbokföra sig i Sverige.

Personer från Ukraina har nu rätt till att bli folkbokförda i Sverige

Du som har flytt kriget i Ukraina och har varit i Sverige med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i minst två år ska nu anmäla dig för att bli folkbokförd. När du folkbokför dig får du samma rättigheter och skyldigheter som andra som bor i Sverige.

Hur folkbokför du dig?

Besök Statens servicecenter snarast möjligt och lämna in din anmälan om folkbokföring. Du behöver också boka tid för identitetskontroll. Personalen på servicecenter kan boka tolk på ukrainska.

Du får samma rättigheter och skyldigheter som andra

Folkbokföring betyder att du är registrerad hos Skatteverket och att du får ett svenskt personnummer. När du folkbokför dig kommer du inte längre att vara inskriven och få dagersättning och boende via Migrationsverket. Du ansvarar i första hand själv för din försörjning och måste själv se till att du har en inkomst. Via Arbetsförmedlingen kan du få råd och stöd kring att söka jobb. Om du har fyllt 20 år men inte 66 år kan du delta i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen. Du skriver in dig i etableringsprogrammet på ett av Statens servicecenter.

Du som är 66 år eller äldre kan ansöka om äldreförsörjningsstöd via Pensionsmyndigheten.

Om du inte har någon inkomst kan du ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten i din kommun.

Utökad rätt till utbildning och skolplikt

Ukrainska flyktingar får utökad rätt till utbildning. Bland annat omfattas barnen av skolplikt i Sverige och vuxna har rätt till utbildning inom Kommunal vuxenutbildning (Komvux).

Det som krävs är alltså att man uppfyller kraven för att bli folkbokförd för att rätten till utbildning och skolplikt ska inträda, inte att man faktiskt har blivit folkbokförd och fått ett personnummer.

Plats i förskola

Barn kan börja i förskola när de har fyllt ett år. Du kan ansöka om plats om du arbetar, studerar, aktivt söker arbete eller om du är föräldraledig. Alla barn har rätt till plats i avgiftsfri allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller tre år, oavsett föräldrarnas sysselsättning och familjens situation.

sv