$left
$middle

Lådcyklar finns att hyra från Davidshallstorg och Mobilitetshuset Anna. Foto: Malmö stad

Kan hyrlådcyklar vara intressanta för Malmö?

Nu kan Malmöborna hyra en lådcykel från Davidshallstorg och Mobilitetshuset Anna. Med det här testet vill Malmö stad utforska om lådcyklar skulle kunna bli en del i stadens framtida utbud av delningsfordon och hyrcykelsystem.

Lådcyklar har blivit allt vanligare i Malmös stadsbild. De är ett hållbart alternativ till bilen och deras mångsidighet underlättar både stadsutflykter och vardagspusslet.

Nu kan Malmöborna hyra lådcyklar, direkt från gatan och torget. Totalt fyra stycken har rullats ut till Davidshallstorg och Majorsgatan/Mobilitetshuset Anna. Detta är ett test i samarbete med cykelleverantören Pedalink, som ansvarar för tjänsten, för att utforska användarintresset för "publika" hyrlådcyklar i Malmö.

Efter varje lån finns möjlighet för användarna att lämna feedback. Det kommer hjälpa Malmö stad att fastställa beslut för huruvida låcyklar kan integreras permanent i stadens utbud av delningstjänster för fordon, hyrcykelsystem och i det framtida nätet av mobilitetshubbar runtom i staden.

En av lådcyklarna på Davidshallstorg. Foto: Malmö stad

Potential för framtida hyrlådcyklar

I Malmö finns många delningstjänster för fordon, allt från Malmö by bike till andra privata leverantörers utbud av elcyklar, elsparkcyklar och bilpooler. Malmö stad ser stor potential i att bredda stadens utbud med ännu fler innovativa och hållbara transportalternativ, som exempelvis lådcyklar. Det framfördes också som ett önskemål av Malmöborna i den första delen av pilotprojektet för mobilitetshubbar på Johannesplan 2022.

Pilens informationsskylt på Davidshallstorg. Foto: Malmö stad

Pilen visar vägen

*) Lådcyklarna är en del av Malmö stads pilotprojekt för mobilitetshubbar, som testlanserades vid Davidshallstorg och ihop med namnbytet till Mobilitetshuset Anna början av maj i år. Hubbarna känns igen med Pil-symbolen och vid de båda Pilarna finns allt från Malmö by bike till andra leverantörers elsparkcyklar, elcyklar och numera även Pedalinks lådcyklar

Med pilotprojektet vill Malmö stad testa att skapa igenkännbara platser varifrån delningsfordon kan hyras och parkeras, för att förenkla ett hållbart och delat resande. Så att ännu fler får tillgång till ett hållbart resande, där fler slipper äga och fler kan börja dela.

Ambitionen är att etablera ännu fler Pilar runtom i staden de kommande åren. Därtill finns även potentialen att erbjuda Malmöborna ett ännu bredare utbud av delningstjänster för fordon.

Hyr en lådcykel

Pedalink ansvarar för hyrtjänsten och driften av lådcyklarna. Du hyr en lådcykel via Pedalinks app. Lådcyklarna kan bara hyras och lämnas tillbaka vid respektive mobilitetshubb på Majorsgatan och Davidshallstorg. Totalt fyra lådcyklar finns att hyra och samtliga är tvåhjuliga och manuella. Lådcyklarna både hyrs från och lämnas tillbaka i mobilitetshubbarna* på Davidshallstorg och vid Mobilitetshuset Anna efter uthyrning.

sv