Malmö stad
$left
$middle

Ida Henriksson, förskollärare på Valdemarsro förskola i Malmö

Förskolläraren uppmanar – VÅGA ställ frågor!

Förskolestarten är en ny fas i livet. Främst för barnet såklart – men även för föräldrarna. Ida Henriksson är förskollärare på Valdemarsro förskola i Malmö och har jobbat inom förskolan i 28 år. Det viktigaste är att prata med pedagogerna och lita på dem menar hon. Här ställer vi frågor till Ida om barnets första steg in i förskolan. Häng med!

Vilka är de vanligaste frågorna från nya föräldrar?

– Det beror på barnets ålder. Med de småbarnen (1–2 år) handlar frågorna ofta om när de sover och äter mat. Om vi till exempel mosar maten? Det kan finnas en oro kring att barnet inte går själv eller att barnet sover två gånger hemma - hur går det på förskolan? Även frågor om lämning eller hur många barn det är i gruppen. När de kommer till de äldre barn har föräldrarna inte lika stort fokus på rutiner. Där handlar det mer om antalet barn i barngruppen, om det finns det barn i samma ålder och vad vi har för aktiviteter.

– Vi brukar säga att man även skolar in föräldrarna. Det är svårt att lämna det käraste man har och därför är det viktigt att ha en öppen dialog så att de slipper oroa sig.

Vilka är dina bästa tips du skulle vilja ge föräldrar inför inskolningen?

– Att prata om sin oro hemma och att ställa frågor till oss i personalen. VÅGA ställa frågor! För vi kan inte läsa tankar. Att gå och ha funderingar för sig själv är inte bra, utan bolla med oss.

På vilket sätt är förskolestarten en ny fas i livet för hela familjen?

– Det beror lite på hur föräldrarna lever. Om man tycker om att vara hemma, så kan det vara en stor omställning. Vissa föräldrar tycker det är skönt att jobba och göra ”vuxna saker”. Om man inte har en rutin innan, så blir det en ny vardagsrutin. Samtidigt är det en utbildningsfas som börjar för barnet.

Berätta kort – hur fungerar en inskolning på din förskola?

– Föräldrarna brukar ta kontakt med oss innan barnen börjar och tillsammans bokar vi in en tid för ett första besök. Oftast är det på förmiddagen och då berättar jag bland annat om sov- och matrutiner, jag visar runt och går igenom blanketter som ska fyllas i. En inskolning tar runt två veckor och i slutet av första veckan börjar föräldrarna successivt kunna gå ifrån. De kanske går i väg i någon timme eller två, och kanske kommer tillbaka och äter lunch. Vi har alltid en inskolningspersonal, men om barnet tyr sig till någon annan så byter vi person. Vi gör hela tiden en avvägning om vad som är bäst för barnet och familjen.

Vad är viktigast under inskolningen tycker du?

– Att prata med pedagogerna och att lita på att pedagogerna kan. Våga släppa ditt barn lite. Ett exempel kan vara att sätta sitt barn i knät med ansiktet utåt – då kan vi se barnet. Mitt jobb är ju att skapa en anknytning till de här små barnen, och då är det lättare att barnet får ta in allt från start. Om du känner dig orolig så lyft det med oss. Oron kan lätt smitta av på barnen. Hjälp oss att hjälpa barnet, som att berätta vad barnet gillar och inte gillar.

Finns det något du skulle vilja berätta som du tror att många inte känner till innan deras barn börjar i förskolan?

– En del kanske tror att vi bara leker på förskolan. Men vi har undervisning och en läroplan som vi följer. Våra aktiviteter är målstyrda och vi är den första delen i utbildningssystemet.

Hur kan du och dina kollegor göra skillnad?

– Genom att vara flexibla och lyhörda mot vårdnadshavarna. Vi byter av med varandra när det blir tufft. Vi finns här för barnen, men ibland är vi en famn även för föräldrar som behöver stöd. Det är viktigt att vi är ärliga. Om dagen inte varit så bra för barnet, så är det bra att säga det. Då bygger vi relationer med vårdnadshavarna bättre.

Vad är det bästa med ditt yrke just i augusti-september?

– Att bygga nya relationer! Att få vara den där anknytningen och att barnen kan få känna en trygg famn i mig. Det är fint att få se vad man har för personligheter i de nya barnen. Det är roligt att se hur de växer i sin självständighet. Men det är intensivt, det ska man inte sticka under stol med.

sv