$left
$middle

Polisen tar tempen på trygghetsläget i Malmö

Hur trygga känner vi oss där vi bor? Just nu pågår en stor enkätundersökning där slumpvis utvalda Malmöbor har möjlighet att delta.

Hur upplever vi våra närområden? Vilka problem upplever vi och hur trygga känner vi oss? Detta och mycket annat undersöker nu polisen i region Syd i en årlig trygghetsundersökning.

I dagarna kommer 84 300 personer mellan 16 och 85 år, boende Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, att få brev från polisen och sin kommun. Det är nämligen dags för den årliga trygghetsundersökningen där slumpmässigt utvalda invånare har chans att berätta om sina upplevelser och därmed påverka polisens och kommunens trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete under det kommande året.

– Om du är en av dem som fått en enkät hemskickad hoppas vi att du tar dig tid att svara. Dina tankar och upplevelser är betydelsefulla för oss! Undersökningen är ett av de viktigaste underlagen vi har för att prioritera och förebygga problem och brott i samverkan mellanpolis, kommun och andra parter, säger Susanne Hagström Rosenqvist, regionpolischef i Syd.

Man kan välja mellan att svara via pappersenkäten eller digitalt. Digitalt går det att svara på fem olika språk. Svaren är anonyma men registreras uppdelat på olika områden i i Malmö för att ändå ge en så noggrann bild av erfarenheterna som möjligt.

För att polis och kommun ska få bättre kunskap om hur medborgarna ser på sin boendemiljö ställs frågor också om den.

– de bor, om de har varit utsatta för brott eller inte under det senaste året, om de är oroliga för att utsättas för brott och även om de känner sig trygga i sitt bostadsområde, säger Mats Trulsson som är brottsförebyggande samordnare och ansvarig för genomförandet av trygghetsundersökningarna i polisregion Syd.

I slutet av enkäten ställs också några frågor om polisens lokala verksamhet.

I polisregion Syd har trygghetsundersökningen varit årligen återkommande under hela 2000-talet. En nyhet är nu att just denna modell ska införas successivt i hela landet under 2024 och 2025.

– Det är en del av uppföljningen i uppdraget ”ökad lokal närvaro”, som är ett av de förändringsuppdrag som rikspolischef Petra Lundh fick av regeringen när hon tillträdde,säger Mats Trulsson.

I polisregion Syd skickades undersökningen ut den 12 augusti och avslutas om cirka två månader. Resultatet presenteras senare under hösten.

sv