$left
$middle

Foto: Foto: Cirkus Brazil Jack

Premiär för Southern Sweden Circus Festival

Spänning och glädje, fasa och fest. Kliv in i en värld där allt kan hända när Southern Sweden Circus Festival har premiär den 6–15 september 2024.

Malmö stad och Lunds kommun har gemensamt tagit initiativ till en internationell cirkusfestival. I september förra året var det smygpremiär och första upplagan av festivalen äger rum 6–15 september i Malmö och Lund, med evenemang i ytterligare tio skånska kommuner. Alla som vill ges möjlighet att uppleva klassisk cirkuskonst, nycirkus och samtida cirkus på nära håll.

Village Chapiteaux – internationellt koncept till Malmö

I Malmö har festivalen den 13 september en stor parad till Mölleplatsen. Här tar ett av världens äldsta turnerande cirkuskompanier, Cirkus Brazil Jack, tillsammans med Southern Sweden Circus Festival ett internationellt koncept till Sverige – Village Chapiteaux. Cirkus Brazil Jack står i centrum när stjärnor från olika cirkusdiscipliner visar konster på allra högsta nivå.

I Village Chapiteaux kan alla uppleva cirkusmagi på nära håll. De yngre får kliva in i manegen och prova cirkuskonster och kvällstid bjuder Village Chapiteaux på rå cirkuskonsert, humor och halsbrytande konster.

Det blir också icke-barntillåtet på andra platser i Malmö med cirkus Karavans första offentliga experiment Fuckup Kabarét och Queer Circus Party på Moriska Paviljongen.

Internationella gästspel och babycirkus i Lund

I Lund fylls Mårtenstorget under öppningshelgen till brädden med cirkus när det världsberömda kompaniet Cie Basinga från Frankrike ger föreställning med livemusik och hög lina och till Lunds Stadsteater kommer Circus Baobab med akrobater från Guinea.

Apparat gör en miniturné och bjuder på jongleringskonster och på Stenkrossen får de allra minsta prova på baby-cirkus.

Cirkus i hela regionen

Festivalen produceras av Cirkus Syd, en ideell förening och tankesmedja baserad i Lund som arbetar strategiskt med att undersöka, utveckla och stärka cirkuskonsten regionalt, men också med ambitionen att sätta Skåne på kartan internationellt.

Southern Sweden Circus Festival är en långsiktig satsning, tillsammans med samarbetspartners som Riksteatern Skåne, Regional Kulturskola i Skåne och flera skånska kommuner. Ambitionen är att alla till 2030 ska kunna upptäcka cirkus var de än bor i Skåne. I år presenterar till exempel Kristianstad Riksteaterförening och Cirque Arte Diem föreställningen The Vessel och Cirkus Syd och Riksteatern Skåne samarbetar för att föreställningen Cykelcirkus med Circus By Me turnerar till åtta kommuner.

sv