Malmö stad
$left
$middle

Samarbete mellan Malmö och Helsingborg inspirerar till kulturupplevelser för äldre

Personal och boende på vård- och omsorgsboende i Helsingborg och Malmö strålade nyligen samman på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg för att tillsammans ”minnas med alla sinnen”.

Pernilla, Katarina, Git och Irmeli står utanför musei-byggnaden.

Initiativtagarna till studiebesöket: Pernilla Södergren, Katarina Kristiansson, Git Sandström och Irmeli Dahlbacka, med liknande uppdrag i Malmö och Helsingborg.

Helsingborgs stad har sedan en tid tillbaka arbetat med temat ”Minns med alla sinnen”. Det är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen där äldre och personer med funktionsnedsättning erbjuds kulturupplevelser som stimulerar sinnena. Detta arbetssätt har väckt nyfikenhet i Malmö stad och i samband med att personal från respektive kommun träffats i olika nätverk, så kläcktes idén om att Malmö skulle ta sig ut på ett studiebesök.

– Vi ville testa gemensamma aktiviteter över kommungränserna, säger Git Sandström, utvecklare på förebyggandeenheten, vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad.

– Det känns angeläget att vi lär av varandra och en sådan här resa inspirerar till att göra mer, både för personalen och våra boende som uppskattar att få åka i väg, säger Irmeli Dahlbacka, kultursamordnare för Kultur för äldre på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Pedagogen visar museets katalog.

Intresset var stort bland besökarna som fick ta del av historiska fakta om museets föremål.

Studiebesök som ger nya perspektiv

Boende från åtta vård- och omsorgsboenden var med under studiebesöket på Fredriksdal. Fullriggaren, Jordbodalen, Borgvalla och Furillen från Helsingborg samt Danska vägen 16A, Sjöstaden, Havsbris och Tygelsjögården från Malmö. De fick alla se föremål från förr som kunniga pedagoger berättade engagerande om. Att få komma ut på aktiviteter livar upp och ger nya perspektiv.

Lennart har en gul väst och röd keps och står framför en gammal bil.

Lennart Cordesius som bor på Sjöstaden i Limhamn uppskattade besöket och kände väl igen flera av de gamla föremålen som visades upp.

– Detta är jätteroligt, intressant och inspirerande. Alla pedagoger är så duktiga och jag har själv aldrig varit här så jag kommer gärna tillbaka, säger Carina Eriksson, undersköterska på vård- och omsorgsboendet Havsbris.

– Det är fint att se hur relationen mellan personal och hyresgäster får en ny dimension. Det är oftast på ett visst sätt hemma, men när man kommer ut och upplever nya saker tillsammans kommer nya bilder och samtalsämnen upp, säger Pernilla Södergren, utvecklingssamordnare, Kultur för äldre på kulturförvaltningen i Malmö stad.

Carina Eriksson har en blå tröja och svarta glasögon och håller i en rullator där Ingrid Hubner sitter i svart tröja och i vitt hår.

Carina Eriksson och Ingrid Hübner från vård- och omsorgsboendet Havsbris.

Även mötet med pedagogerna hoppas initiativtagarna kan ge ringar på vattnet.

– Pedagogerna från Helsingborg och Malmö som guidar oss under studiebesöket kan agera som förebilder för personalen genom att ge kunskap om hur man kan visa och presentera saker hemma på boendet sedan, säger Katarina Kristiansson, strateg på kulturförvaltningen i Helsingborgs stad.

Studiebesöket ser nu ut att kunna följas upp av fler.

– Det är ju inget krångligt egentligen, det handlar bara om att organisera det. Nästa gång hoppas vi att Helsingborg kanske kommer till oss i Malmö, säger Irmeli Dahlbacka.

Krister har en blårutig skjorta och en brun keps, han sitter inuti en gammal bil.

Krister Jönsson från Jordbodalens vårdboende fick provsitta den gamla A-Forden. Med kameran i högsta hugg fanns det mycket för honom att fotografera och på så sätt ta med sig hem.

sv