Malmö stad
$left
$middle

Vildkorn, eller foxtail som är ett samlingsnamn för flera gräsarter, har små frön med spetsiga hakar. Foto: Malmö stad

Foxtail på hundrastgårdar i Malmö

I sociala medier har oro spridit sig bland hundägare om ett gräs, vars ax kan orsaka besvär om de fastnar i hundens päls eller tassar. Även om risken är liten, är det bra att vara uppmärksam.

I sommar har oro spridit sig bland Malmös hundägare efter rapporter i social media om hundar som fått problem med foxtail-gräs, en växt vars ax kan fastna i hundars hud. Växten finns på vissa hundrastgårdar och på fält, men enligt Malmö stads ekolog Mats Wirén är det inget vanligt problem.

Vildkorn, eller foxtail som är ett samlingsnamn för flera gräsarter, har små frön med spetsiga hakar som kan fastna i hundars päls eller tassar. Om axet letar sig in i kroppen kan det skapa infektioner. Det är dock viktigt att poängtera att detta är relativt sällsynt.

Som hundägare kan du förebygga genom att vara uppmärksam, särskilt på öppna fält och hundrastgårdar. Om din hund visar tecken på obehag, till exempel haltar eller är ovanligt trött, kan det vara bra att undersöka tassar och päls och kontakta veterinär om besvären kvarstår.

Om platser där foxtail, eller vildkorn, växer är på hundrastgårdar eller hundrastplatser, dit hundar är hänvisade, tar Malmö stad bort växten när den påträffas.

sv