Malmö stad
$left
$middle

Förslag på ny bebyggelse på norra delen av Stadionområdet. Vy från Pildammsparken.

Vad påverkar stadens framtida lokalbehov?

Malmö stads behov av lokaler förändras hela tiden. Det beror på olika faktorer. En central del handlar om hur befolkningen utvecklas i staden. Nya lagkrav, förändringar i verksamheterna, underhållsbehov och stadsutveckling påverkar också. Ytterligare en faktor är hur många Malmöbor som väljer privata istället för kommunala utförare av samhällsservice. Kommunfullmäktige har nu beslutat om en lokalförsörjningsplan för perioden 2025–2034.

Lokalförsörjningen berör alla stadens förvaltningar eftersom alla verksamheter använder någon typ av lokaler. Lokalförsörjningen påverkas även av andra processer i staden, såsom stadsplanering, exploatering och förändringar i verksamheten.

Dessutom är lokaler en stor kostnad för staden och påverkar det ekonomiska handlingsutrymmet framåt. Därför är det viktigt att ha ett samlat grepp om stadens framtida lokalbehov och hur det ska kunna lösas.

Långsiktig planering är viktigt

– Lokaler är en viktig förutsättning för att Malmö stad ska kunna leverera bra tjänster och service till Malmöborna. Exempelvis behövs bra lokaler för utbildning och omsorg, men även för fritid och kultur såsom idrottsanläggningar och bibliotek. Det tar ofta lång tid att få nya lokaler på plats eller att avveckla befintliga lokaler om behovet förändras. Därför krävs en långsiktig planering, vilket görs i lokalförsörjningsplanen, berättar Mikael Kylsäter på stadskontoret.

Ekonomisk och miljömässig betydelse

Lokalkostnaderna utgör cirka 8 % av Malmö stads totala kostnader. Inom vissa verksamhetsområden utgör lokalkostnader en ännu större del, till exempel inom kultur, fritid och utbildning.

Kommunens användning av verksamhetslokaler påverkar även miljö och klimat på flera sätt. Det gäller både drift och nyproduktion. Lokalanvändningen är alltså en viktig del i att reducera Malmö stads miljö- och klimatpåverkan och uppnå stadens miljömål.

Befolkningsutvecklingen förändrar behoven

Den senaste befolkningsprognosen för Malmö visar på en lägre tillväxt än tidigare prognoser. Främsta orsaken är att barnafödandet går ner. Det innebär att behovet av nya lokaler och kommunal service inte kommer att öka i samma takt som tidigare förutspåtts.

Hur befolkningsökningen fördelar sig mellan åldersgrupper och utvecklas i olika delar av staden har betydelse för vilka typer av verksamhetslokaler som kommer behövas och var nya ska byggas.

Lokalförsörjningsplanen beskriver det befintliga beståndet av verksamhetslokaler, vad lokalerna kostar och framtida behov av lokaler inom olika verksamhetsområden.

sv