Malmö stad
$left
$middle

Foto: Apelöga

Malmö stad vinner klimattävlingen One Planet City Challenge

Världsnaturfonden ger Malmö stad första pris i den nationella grenen av tävlingen.

Malmö stad har plockat hem första platsen i klimattävlingen One Planet City Challenge, som arrangeras av Världsnaturfonden (WWF). Städerna som är med och tävlar har bedömts av en internationell expertjury för sina mål och åtgärder inom klimatomställning och klimatanpassning.

– Det är jätteroligt att Malmö rankas etta i Sverige. Det pågår ett intensivt arbete i hela vår stad och det finns en stor vilja bland många aktörer att vara en del i Malmös klimatomställning. Därför är det här en utmärkelse till hela Malmö, säger Rebecka Persson, miljödirektör i Malmö stad.

– Tävlingen är en bra möjlighet att få feedback på den klimatdata vi rapporterar in. Vi har lagt ner mycket kraft på att bli bättre på att rapportera vårt klimatarbete, det gör att vi kan följa läget, jämföra oss med städer i andra länder och hela tiden utvecklas, fortsätter Rebecka Persson.

I utnämningen lyfter juryn fram Malmös ”djärva åtaganden” och ”ambitiösa mål” såsom att vara en klimatneutral stad 2030. Att Malmö tar sig an helheten i klimatomställningen för att skapa fler samhällsvinster lyfts också fram av juryn. Det faktum att de globala målen implementeras på lokal nivå i Malmö är också något som lyfts upp som positivt. Malmö får också rekommendationer från juryn om att hålla fokus på faktiska utsläppsminskningar och att fortsätta jobba samordnat mot flera hållbarhetsmål.

I tävlingen One Planet City Challenge finns även en internationell gren där Malmö också är nominerad. Resultatet från den tävlingen presenteras i november.

Det här har Malmö gjort

Malmö stads klimatdata som ligger till grund för bedömningen är inrapporterad via CDP (Climat disclosure-project), som är ett internationellt klimatrapporteringssystem som många städer använder sig av. CDP-rapporten bygger på ett omfattande underlag av Malmös klimatarbete, både vad gäller utsläppsminskning och klimatanpassning.

Åtgärder som lyfts i rapporteringen inom klimatanpassning är bland andra stadens arbete med skyfallsskydd via skyfallsplanen, ökning av grönytor i staden och arbetet med värmeböljor inom vårdsektorn. Kopplat till åtgärder inom utsläppsminskning så nämns insatser inom klimatneutralt byggande via LFM30, utbyggnad av cykelbanor i staden och arbetet på både lokal, regional och nationell nivå för att öka elkapaciteten i staden.

sv