Malmö stad
$left
$middle

Malmö växer mest – men vart tog barnen vägen?

Malmö fortsätter växa trots att övriga Sveriges tillväxt har planat ut. Men Malmös unga befolkning blir något äldre då trenden att färre barn föds också syns i Malmö.

Nu har SCB släppt befolkningsstatistiken för första halvåret 2024. Malmö fortsatte att växa med 1560 fler Malmöbor. Detta trots att Skatteverket gallrade bort drygt 500 personer som inte längre bor kvar. Malmö växte mest följt av Skellefteå och några kommuner runt Stockholm.

Befolkningstillväxten i malmö är höst i landet

Sverige totalt växte bara med 1 600 personer årets första sex månader, men det är ändå ett steg framåt jämfört med första kvartalet i år då Sveriges befolkning minskade.

180 kommuner och 13 län hade färre invånare i slutet av juni i år än i slutet av förra året. Det är alltså vanligare att krympa än att växa just nu, både bland kommuner och län.

– Första halvåret växte Malmö med fler invånare än vad Stockholm och Göteborg gjorde tillsammans! Det beror dels på att de två kommunerna hade fler som gallrades än vad Malmö hade. Men en annan viktig anledning är att det var fler i Göteborg och Stockholm som flyttade från kommunen till kommuner i det egna länet än som flyttade åt andra hållet. För Malmö var det tvärtom. Det var fler som flyttade från en annan skånsk kommun till Malmö än vad det var som flyttade från Malmö till en annan skånsk kommun, säger Karl McShane, analytiker på stadskontoret.

Utvandring en orsak till minskningar

En stor förklaring till den låga befolkningstillväxten är en ökad utvandring. Under första halvåret hade Sverige en nettoutvandring - det var fler som utvandrade än invandrade. Detta förklaras dock av Skatteverkets gallringar av folkbokföringen som har pågått sedan förra sommaren.

Under första halvåret i år ströks 14 000 personer från folkbokföringen. Dessa räknas som utvandrade i folkbokföringen. Räknar man bort dessa hade Sverige en nettoinvandring på drygt 11 000. På så sätt skedde nettoutvandring egentligen bara på pappret. Men även om man räknar bort de som gallrats var utvandringen hög det första halvåret, antagligen den högsta under 2000-talet.

Gallringarna borde så smått mattas av framöver när man når slut på den lista man fick förra året. Totalt hade Skatteverket fram tills siste juli gallrats ungefär 29 500 personer.

Färre barn föds

Antalet födda barn fortsatte att sjunka vilket också drog ner tillväxttakten. Antalet födda första halvåret var det lägsta på 21 år. Totalt minskade antalet födda med två procent jämfört med första halvåret 2023.

– Detta är en fortsättning på den trend vi har sett i stora delar av Sverige och Norden de senaste tio åren med allt färre födda. Fruktsamheten i Sverige, alltså hur vanligt det är att föda barn, var förra året den lägsta som någonsin har uppmätts här. Minskningen har skett bland både utrikes och inrikes födda, bland hög- och låginkomsttagare, bland unga och lite äldre och i både storstäder och landsbygd. Det är ingen som riktigt vet varför det har skett säger Karl McShane.

Ukrainare får folkbokföra sig

Under det första halvåret började de första ukrainarna folkbokföra sig: 4 700 personer födda i Ukraina folkbokförde sig årets första sex månader. Det var 4 500 fler än första halvåret 2023! Detta hänger ihop med att många i gruppen under juni månad för första gången fick rätt att folkbokföra sig när EU förlängde massflyktsdirektivet. Framöver kan vi vänta oss att ytterligare kanske 25-30 000 personer från Ukraina kommer folkbokföra sig.

Övrig invandring minskade något jämfört med förra året.

Malmöborna blev 4800 fler 2023

Malmös befolkning ökade mer än förväntat med nästan 4 800 personer under 2023. Det innebär att Malmö vid årets slut hade 362 133 invånare.

sv