Malmö stad
$left
$middle

Nu släpper vi höstens program för Gränstrakt

I höst bjuder vi på ett spännande program kopplat till utställningen Gränstrakt med föreläsningar, specialvisningar och konstnärssamtal på Malmö Konstmuseum och Ystads konstmuseum.

Programpunkter

Specialvisning: Samlingens landskapsmåleri

15 september klockan 14.00
Plats: Malmö Konstmuseum

Välkommen på en specialvisning av Samlingens landskapsmåleri tillsammans med konstvetaren Clara Gustafsson Kadziolka. Under visningen tittar vi på hur landskapet använts av konstnärer genom historien för att utveckla konsten, och den viktiga roll landskapet kommit att spela i den nordiska konsten och kulturen.

Performance-föreläsning med Sigrid Holmwood

22 september klockan 13.00
Plats: Ystads konstmuseum

I en performance-föreläsning talar konstnären Sigrid Holmwood om bondens gestalt i europeisk och svensk konsthistoria och om sin egen persona "the peasant painter". Hon kommer även att förklara sambandet mellan kannibaler och häxor. Holmwood är en av de medverkande konstnärerna i Gränstrakt på Ystads konstmuseum.

Specialvisning: Rasmus Myrup

5 oktober klockan 14.00
Plats: Malmö Konstmuseum

Specialvisning och samtal i Gränstrakt med konstnären Rasmus Myrup, som presenterar sitt verk Runestone (Non-Binary), Runestone (Foredaddies), Runestone (COP15 for Ragnarok). Verket består av tre runstenar i naturlig storlek med samtida budskap inristade. Genom sitt verk ställer Myrup frågor om hur ideologier och föreställningar om nationen och historien formas i relation till kulturarv.

Filmvisning och samtal hos Gylleboverket

6 oktober klockan 13.00
Plats: Gylleboverkets biograf

Visning av Jumana Mannas film Foragers. Foragers är en personlig, lågmält humoristisk och varm skildring av en stillsam revolt och den sociala gemenskap som uppstår i den. Efter filmen samtalar Gränstrakts curator Ellen Klintenberg med Nina Gren som är lektor i socialantropologi vid Lunds universitet.

Specialvisning i Gränstrakt med anledning av Förbjuden Kulturvecka

17 oktober klockan 16.00 samt 19 oktober klockan 14.00
Plats: Malmö Konstmuseum

Följ med konstpedagogen Ellen Arvidsson på visning om blicken på Skåne och ett kulturarv i förändring. Under visningen tittar vi tillsammans på hur det typiskt skånska har formats, men också nya perspektiv på hur vårt landskap har präglat oss liksom vi har präglat det. Vi tittar på konstnärskap som på olika sätt tar sig an förhållandet mellan miljö och identitet, som till exempel Charlotte Wahlström, Carl August Ehrensvärd, Eric Magassa, samt konstkollektivet DAAR.

Samtal med Emma Reichert

31 oktober klockan 18.00
Plats: Malmö Konstmuseum

Specialvisning och samtal i Gränstrakt med curatorn Emma Reichert, som bidragit till utställningen med en avdelning om Carl August Ehrensvärds resa i Skåne 1795. Materialet sammanställde Ehrensvärd i manuskriptet "Fem dagars resa i Skåne för att se, och hämta rörelse – och förargelse. Med hjälp av klimatläran, ett centralt idémotiv i Europa under 1700-talet, ville han påvisa hur klimatet påverkar människors karaktär, utseende och beteende, men också deras lagar och konstnärliga potential. Reichert sätter Ehrensvärds tankar i en idéhistorisk kontext och berättar mer om hans möte med skåningarna.

Curatorvisning

2 november klockan 14.00
Plats: Malmö Konstmuseum

Under utställningens sista dag bjuder vi in till visning i Gränstrakt med curatorer Anna Johansson och Julia Björnberg.

Föreläsning: Konstnärer på stranden. Nakna män och kreativitet vid sekelskiftet 1900

3 november klockan 13.00
Plats: Ystads konstmuseum

Föreläsning med konstvetaren och museichefen Patrik Steorn om hur stranden och badhuset blev platser för konstnärlig innovation och experimenterande vid sekelskiftet 1900.

Patrik Steorn är museichef vid Göteborgs konstmuseum och docent i konstvetenskap. Han är särskilt inriktad nordisk konst och visuell kultur runt sekelskiftet 1900

Mer om utställningen Gränstrakt

Utställningen belyser landskapsmåleriets roll i förhållande till föreställningar om nationell identitet och hur konstnärliga gestaltningar har använts för att skapa känslor av samhörighet. I utställningen visas verk från Malmö Konstmuseums och Ystads konstmuseums omfattande samlingar av skånskt landskapsmåleri från perioden 1850–1950 i dialog med samtida verk.

Gränstrakt visas på Malmö Konstmuseum och Ystads konstmuseum den 18 maj till 3 november.

sv