Malmö stad
$left
$middle

Tecknad vy över grönska och träd i Malmö. illustration: Lina Brunzell

Lär dig mer om träd!

I helgen hålls Trädmaraton i Malmö, då du kan lära dig mer om stadens träd och deras betydelse för både miljön och vårt välmående. Samtidigt står Malmö inför utmaningen att såväl bevara, som att skapa mer, grönska i en snabbt växande stad. Läs vad Patrick Bellan, trädexpert hos Malmö stad, berättar om helgens evenemang och trädens betydelse.

Välkommen på Trädmaraton i Malmö! Under rundvandringar med guide får du lära dig mer om några av stadens träd och deras betydelse för såväl miljön som vårt välmående. Träd är inte bara vackra – de hjälper till att rena luften, dämpa buller och skapa svalka under varma dagar. Samtidigt visar en ny rapport att Malmö har minst grönyta bland Sveriges största städer. Hur ser framtiden ut för stadens grönska? Läs vad Patrick Bellan, trädexpert hos fastighets- och gatukontoret, berättar om helgens arrangemang och grönskans betydelse för Malmö.

Hej Patrick Bellan!
Vad kan besökarna förvänta sig av helgens Trädmaraton?

– Trädmaraton är en möjlighet för alla att upptäcka de fantastiska träd som finns runt omkring oss. Vi kommer att guida genom olika områden och visa på den otroliga mångfald av träd som finns i staden. Vi pratar om träden och dess unika roller, både när det gäller biologisk mångfald och stadsplanering. Malmö är en botanisk trädgård! Ingen annan stad har en så stor mångfald av arter och sorter, och det är viktigt att se hur dessa växter bidrar till både ekosystem och trivsel i stadsmiljön. Det här är en chans att lära sig något nytt och få en djupare förståelse för träden i sin närmiljö.

Hur gör den som vill delta under helgen?

– Det är enkelt! Du bokar en plats via Kulturcentralen – med reservation för att biljetterna tar slut. Turerna varar i ungefär 1,5 timme.

En ny rapport visar att Malmö har minst grönyta bland Sveriges största städer. Vad betyder det?

– Det är dels ett resultat av Malmös historia, dels vår geografiska placering- mellan hav och åkrar. Här har aldrig funnits skog, alla träd i staden är planterade, så det har inte funnits någon skog att spara, vilket är den stora skillnaden mellan Malmö och de städer som toppar listan. Men visst har almsjukans härjningar och den allt tätare staden även en roll i det hela. Undersökningen visar hur grönområden är fördelade i dagsläget, vilket är ett resultat av geografi och hur städer byggdes förr. Nu är det upp till oss att se till att ett grönare Malmö går i arv till framtida generationer!

Vad har Malmö stad för mål när det gäller att öka grönskan?

– Vi har medvetna strategier för att skapa fler grönytor och ta hand om våra befintliga. Då Malmö redan är en tät stad, i ständig förändring, handlar det mycket om att skräddarsy de gröna ytorna till både dagens och framtidens Malmö. I dessa frågor har vi kommit väldigt långt och faktum är att man såväl nationellt som internationellt tittar på Malmö för att lära om hur vi arbetar. Så även om ligger långt ner i listan gällande kvantitet så toppar vi listan i fråga om kvalitet!

Är Malmö fortfarande "parkernas stad"?

– Ja, men även om Malmö har många vackra parker har vi en utmaning framför oss när det gäller att balansera stadens tillväxt med behovet av grönska. Vi är fortfarande, och kommer alltid vara, ”parkernas stad”. Så sent som i förra veckan fick en park Malmö stadsbyggnadspris, vilket även visar på ambition framåt. Vi har kommit långt, men vi behöver också tänka framåt och göra allt vi kan för att säkra framtidens gröna Malmö. Kanske ett grepp är att bredda och utveckla sättet vi ser på park, där parken blir en än mer integrerad del av staden? Parkgator och parktorg hade varit intressanta komplement till traditionella parker. Även om de traditionella parkerna är oslagbara i just Malmö.

Vad kan privatpersoner göra för att bidra till mer grönska i Malmö?

– Det finns mycket som privatpersoner kan göra. Om du har en trädgård eller uteplats kan du fundera på att plantera träd och - framför allt - låta befintliga träd och växtlighet stå kvar. Varje träd gör skillnad. Om du bor i lägenhet kan du engagera dig i frågor som rör grönytor i din bostadsrättsförening eller med din hyresvärd. Många små åtgärder kan göra stor skillnad på sikt.

sv