Malmö stad
$left
$middle

Tillgängligt bad – året om

Den nya bryggan och rampen intill Öresunds Funkis har byggts om för att underlätta för personer med rörelsehinder att kunna ta sig i och ur vattnet. Föreningen DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) som har varit involverade i projektet tror och hoppas att rampen kommer locka dit fler medlemmar under sina veckovisa bad- och bastusittningar som de gör året om.

Öresunds Funkis – badet utan hinder är en mötesplats vid havet som erbjuder en tillgänglighetsanpassad strandmiljö vid brygga 6. Tidigare har bryggan varit utrustad med en elektronisk hiss som möjliggjorde att personer med rörelsehinder kunde bada, men endast under Öresunds Funkis öppettider under sommaren. Nu har i stället en ramp byggts till som öppnar upp möjligheten för målgruppen att bada året om för den som önskar, oavsett om verksamheten är öppen eller ej.

Några som är flitiga året runt-badare är medlemmar från föreningen DHR som två gånger i veckan bokar bastun på Öresunds Funkis för att gemensamt bada och basta.

- Vi har precis börjat för säsongen. Just idag är det lite bortfall men vi brukar vara upp mot 5–7 personer och det är ungefär hälften som sitter i rullstol så den nya rampen kommer underlätta, säger Bo, medlem i DHR.

Nära samarbete med föreningar under projektet

Under projektet har flera föreningar för personer med funktionsnedsättningar varit involverade. Utifrån deras erfarenhet har de fått vara med och ge råd för hur bryggan och rampen ska vara utformade för att säkerställa att de möter behoven som finns.

- Initiativet har länge funnits på fritidsförvaltningen och det är nu tillsammans med fastighets- och gatukontoret som det äntligen har blivit av. Vi är oerhört tacksamma att vi på Öresunds Funkis och föreningarna har fått vara med och påverka, säger Yasmin Rami, enhetschef på Öresunds Funkis.

Hoppas att fler ska lockas till vinterbad

- Det känns mycket bättre än liften som var där innan. Detta är ett stort steg framåt. Vi hoppas att fler får reda på att rampen finns och att fler föreningsmedlemmar ska följa med oss under våra sittningar under höst och vinter, säger Bo.

- Ja och det är kul att se att det har blivit så fint, tillägger Arne.

Tre seniora män från föreningen DHR har precis badat och står framför rampen och tittar in i kameran. Mannen i mitten gör tummen upp. 

Från vänster: Arne, Bo och Bengt från DHR.

Den nya rampen är gjord av metall med en gummimatta. Den sluttar lätt och går långt ut i vattnet.

Den nya rampen vid Öresunds Funkis.

sv