Malmö stad
$left
$middle

Programledaren Farah Abadi visar sin vevtelefon

Sätt i gång - slå på radion!

Under årets beredskapsvecka pekar Malmö stad och P4:s programledare Farah Abadi med hela handen. Vi uppmanar Malmöborna att lyssna på Sveriges Radio P4.

Visste du att regeringen har utsett Sveriges Radio P4 till Sveriges främsta informationskanal från svenska myndigheter under kris? Visste du också att Sveriges radio har ett analogt radionät under marken så att vi ska kunna lyssna även om el och internet ligger nere?

Rusta dig för kris så kan du hjälpa andra

Idag börjar den nationella beredskapsveckan som ska uppmana Sveriges befolkning att ha en egenberedskap för kris. Många kommuner, som Malmö stad, gör då egna kampanjer. Om Malmöborna har en beredskap för kris kan de hjälpa varandra och det stöd som staden kan ge kan gå till de som mest behöver det.

Malmöbor tipsar – var källkritisk!

Hur vet vi vad Malmöborna behöver och vilka resurser de har? I samband med förra årets beredskapsvecka frågade vi ett stort antal Malmöbor med erfarenheter av kris, och även krig, om deras erfarenheter och vilka råd de ville skicka med till andra Malmöbor.

Engagemanget var stort och ett ämne som stack ut lite extra var just: ”Det är viktigt att veta vad som är sant i krisen, var kritisk mot dina källor och tro inte på allt du hör”

– Malmöborna ledde oss in på årets tema som handlar om att uppmärksamma att Radio Malmöhus är Malmös främsta beredskapskanal vid en kris. Vi vet att många redan lyssnar på radio, men vid en snabb rundfrågning är det inte många som känner till vilken kanal som har ett särskilt uppdrag av regeringen att förmedla krisinformation direkt från Sveriges myndigheter. I P4:s uppdrag ingår också att de ska ha kapacitet att fortsätta sända även om el och internet ligger nere, säger Jenny Bengtsson, beredskapssamordnare i Malmö stad.

Radion - vår vän i krisen

Sveriges Radio P4 är landets största radiokanal och ungefär 230 000 skåningar (av 1,4 miljoner) lyssnar på Radio Malmöhus lokala program och nyheter en vanlig dag. Den största lyssnargruppen är över 50 år, men en trogen lyssnarskara finns också i gruppen 35-49 år.

– Det ska inte behöva vara svårt eller dyrt att vara beredd! Om du själv inte har en radioapparat, kanske din vän har? Din granne? Eller om du bor i lägenhet kanske ni kan köpa in en gemensamt i huset? Det viktigaste är att du vet var den finns. Och att du sätter igång den när något händer och du behöver tillförlitlig information, säger Jenny Bengtsson.

Det här är förmodligen det viktigaste du har lärt dig idag!

1. Sveriges beredskapskanal är Sveriges Radio P4. De har ett uppdrag från regeringen att förmedla krisinformation direkt från svenska myndigheter.

2. Om du har tillgång till en vev- eller batteriradio kan du få krisinformation även om el och internet är nere.

Sveriges radios beredskapsuppdrag

sv