Malmö stad
$left
$middle

Barn och unga stod i fokus på årets konferens om islamofobi

Den 19 september 2024 samlades drygt 160 personer för Malmö stads årliga konferens om islamofobi, som i år fokuserade särskilt på barn och unga.

Konferensen, som arrangerades av Malmö stads kulturförvaltning, i samarbete med representanter från det muslimska civilsamhället, hölls i samband med European Action Day Against Islamophobia.

Syftet med dagen var att fördjupa kunskapen om hur islamofobi påverkar Malmöbor, och hur vi kan arbeta för att motverka den, särskilt för stadens barn och unga. Konferensen riktade sig till tjänstepersoner, förtroendevalda och de organisationer, myndigheter och individer som vill fördjupa sig i och/eller berörs av antimuslimsk rasism och islamofobi.

Program för konferensen

I öppningstalet betonade Amani Loubani (S) vikten av att samhället tillsammans tar ansvar för att skapa tryggare miljöer för unga. Därefter följde en rad föreläsningar och panelsamtal med forskare, praktiker och experter på antimuslimsk rasism. Ett av dessa var Rädda Barnens Ungdomsförbund (RBUF) som presenterade sin rapport "Kan vi prata om islamofobi?".

Momodou Malcolm Jallow, tidigare General rapporteur för Europarådet, talade om den växande antimuslimska rasismen i Europa, medan Madelene Persson och Camilla Sjöström från Forum för levande historia presenterade utbildningsmaterial för att motverka islamofobi i skolan. Said Mekahal, sektionschef för Allaktivitetshusen Apelgården, delade sina erfarenheter av att bemöta islamofobi och hur personal kan stödja barn och unga som utsätts för detta.

Två unga poeter framförde egenskrivna dikter kopplade till islamofobi och identitet, ett inslag som berörde och lyfte vikten av att inkludera unga röster i diskussionen om rasism och islamofobi. Konferensen avslutades med ett panelsamtal där dagens föreläsare medverkade. Flera deltagare uttryckte efteråt att de fått nya verktyg och insikter att använda på sina arbetsplatser och i situationer där de möter barn och unga.

Malmö stads arbete mot antimuslimsk rasism

Konferensen var ett steg i Malmö stads fortsatta arbete mot antimuslimsk rasism. Med stadens nyligen antagna plan mot islamofobi och antimuslimsk rasism 2024–2027, som bland annat fokuserar på att stärka värdegrundsarbetet i skolorna, fortsätter staden skapa tryggare och mer inkluderande miljöer där alla – oavsett bakgrund eller religion – har samma möjligheter och rättigheter.

sv