Malmö stad
$left
$middle

Medborgarservice på finska med telefontolk

Sedan den 25 september har Malmöborna en möjlighet till service på finska med telefontolk vid telefonsamtal och besök hos Malmö stads kontaktcenter.

Malmö stad är en del av det finska förvaltningsområdet, vilket bland annat innebär att sverigefinska Malmöbor har utökade rättigheter i enlighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

I ett pilotprojekt testas möjligheten att erbjuda service på finska i kontakt med kontaktcenter. Fram tills nu har medborgare kunnat kontakta Malmö stad på svenska eller engelska. Nu finns möjligheten att i telefonkontakt och vid besök även fråga efter en finsk tolk.

Malmö stad hoppas att kunna dra lärdomar av projektet om hur kontaktcenter kan erbjuda användarvänlig service på andra språk än svenska och engelska.

Så här går det till

  • Ring 040 34 10 00
  • Tryck knappval 2 för service på finska
  • Kommunvägledare tar emot samtalet på svenska och undersöker om det finns tillgänglig tolk på finska.
  • Om tolk finns tillgänglig startas ett samtal med dig, kommunvägledare och tolk
  • Om det inte finns någon tolk tillgänglig kan du välja att fortsätta samtalet på svenska eller engelska, eller prova att ringa tillbaka vid annat tillfälle.

FAKTA

Malmö stad är sedan den 1 februari 2015 del av det finska förvaltningsområdet, efter beslut i kommunfullmäktige. Det innebär att sverigefinska Malmöbor har fått utökade rättigheter i enlighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Malmö stad tar emot statligt stöd för att vara finskt förvaltningsområde. Arbetet utgår ifrån fem fokusområden som har tagits fram i samråd med sverigefinska Malmöbor. Dessa är förskola, skola, äldreomsorg, kultur och kommunikation.

sv