Malmö stad
$left
$middle

Flygbild över Sege Park och dess omgivning. Foto: Perry Nordeng

Bromsad byggtakt i Sege park men visionen står fast

Den pågående krisen inom byggbranschen har även påverkat byggtakten i Sege Park, men trots detta är projektets mål och vision fortsatt tydliga. Med fokus på hållbarhet och innovation arbetar vi vidare mot att göra Sege Park till en förebild inom hållbar stadsutveckling.

Hur påverkar den allmänna byggkrisen utbyggnaden av Sege park?

– Byggbranschen går igenom en utmanande period och det märks även här i Sege Park. Fyra av byggprojekten har skjutits fram och två köpeavtal slutfördes inte i våras, vilket påverkar utbyggnadstakten i området. Vi ser dock detta som en temporär situation och vår långsiktiga vision är fortsatt densamma. Vi fortsätter utvecklingen, även om tempot varierar beroende på konjunkturen.

Vilka delar av Sege Parks vision har redan uppnåtts?

– Vi är på god väg i många avseenden men helheten behöver bli klar för att vi ska kunna säga att visionen har uppnåtts: “I lugnets och gemenskapens Sege Park finns det gröna livet nära centrum. Här skapar boende och verksamheter gemensamskap kring odling och hållbara lösningar. Den kulturhistoriska miljön bevaras samtidigt som det finns smarta lösningar för ett bra liv“. Det är dock mycket man som boende kan ta del av redan idag: en rofylld park, odling i olika former, gamla hus som har renoverats, mobilitetspool för bil och cykel, energisnåla hus, delningstjänster, föreningsliv med mera.

Kan du berätta mer om de byggprojekt som har skjutits upp och hur det påverkar tidplanen?

– Byggstarterna för både flerfamiljshus och radhus har senarelagts. Dessutom ska vi söka efter nya byggherrar till tre fastigheter i Sege Park och det kommer att ta minst två år innan det blir byggstart på dem. Det innebär att det kommer att pågå byggnation under flera år framöver, vilket ju kan vara påfrestande för dem som redan bor i området. Vi ska bygga färdigt gatorna med ny beläggning, ny belysning, trädplantering med mera när byggtrafiken har upphört och husen är klara. Det innebär att de boende får nöja sig med den tillfälliga utformningen av gatorna några år till.

Hur är intresset för att bo i området?

– Generellt är trycket på bostadsmarknaden i Malmö inte lika stort som för några år sedan. Det märks bland annat i kötiderna hos Boplats Syd och på utbudet av bostäder hos mäklarna. Mitt intryck är att alla lägenheter inte är sålda eller uthyrda i Sege Park. Men jag uppfattar det som att de som bor här trivs väldigt bra. Det finns en granngemenskap här och flera föreningar har bildats.

När kommer Malmö stad att kunna färdigställa service som gator och parker?

– Vi är väldigt nöjda med att den östra delen av Segeparken blev klar förra året. I den uppvuxna parken finns nu lekplats, hundrastplats, gångvägar med belysning, toalett medmera. I år blev Köksträdgården med alla fruktträd klar, liksom den västra delen av mittaxeln med perennplanteringar. Vi har också satt upp ett utegym som jag hoppas att folk har hittat till.

Några gator är också färdigställda: västra delen av Östra Sjukhusgatan, större delen av Carl Söderbergs allé och Köksvägen. Nästa år kommer Farborets väg att bli klar liksom den sista länken av gång- och cykelbanan på Simrisbanvägen. Sedan några år tillbaka finns ett odlingsområde med odlingslotter och odlingslådor. Det kommer att utökas nästa år.

Som tidplanen ser ut idag kommer vi att ha alla gator, torg och parkytor klara 2031. Jag ser speciellt fram emot torget med sitt konstverk och gångfartsområdet med Tekla Thomassons gata och Hanna Lindéns gata.

sv