Malmö stad
$left
$middle

Två nya arbetssätt ska stärka samarbeten lokalt i stadens områden

Under kommunfullmäktige beslutades två nya arbetssätt. Den ena kallas Lokal utveckling och blir ett sätt för staden att samarbeta i det lokala i alla områden. Den andra är kraftsamlande insatser med fokus på barn och unga och som kommer att finnas i vissa områden.

För att kunna arbeta med utveckling i Malmös olika områden behöver stadens arbete samordnas bättre utifrån geografi. Det handlar om att fånga upp vad som händer i områdena, att samverka mer med lokala aktörer och att stärka närdemokratin. Hur allt ska gå till har utretts under en lång tid där samtliga av stadens nämnder och bolag har varit med. Den första delen i kommunfullmäktiges beslut är att ge fritidsnämnden samordningsansvaret för Lokal utveckling.

Med fackförvaltningarnas expertis förlorades till viss del den lokala förankringen

För några år sedan var Malmö stads förvaltningar indelade i stadsområden. Då var kommunen väl förankrad i många delar av stadens områden med många samarbeten med bland annat Malmöbor, lokala föreningar och näringsliv. Efter det har stadens arbete delats in i fackförvaltningar. Till exempel blev äldreomsorgen, skolan och socialtjänsten, så kallade, fackförvaltningar med varsin politisk nämnd.

Efter att staden blev indelad i fackförvaltningar saknade Malmö stad, i vissa områden, den lokala förankringen och i vissa delar en samordning av de arbete som stadens förvaltningar bedriver. Kommunen behöver geografiskt kunna samordna det behov som finns i ett eller flera områden tillsammans med föreningsliv, näringsliv, fastighetsägare och boende. Det är det fritidsnämnden kommer att ha samordningsansvar för.

Kraftsamlade insatser

Samtidigt som den lokala utvecklingen sker finns utrymme för kraftsamlade insatser. Målgruppen för kraftsamlade insatser är barn och unga som är 0 - 18 år. De kraftsamlade insatserna är styrda efter behov och kan vara av både sociala- och fysiska karaktärer, från att bygga en lekplats till föräldrastöd. Det kommer inte finnas i alla områden, inte samtidigt och kan vara olika länge.

Arbetet som ska kraftsamlas byggs på lokala behov, förhoppningen är att staden på sikt blir mer jämlik och att segregationen kommer att minska.

Samordningsansvaret för kraftsamlade insatser kommer att vara kommunstyrelsens uppdrag.

BAKGRUND

År 2013 omvandlades 10 stadsdelar till fem stadsområden - stadsområdesförvaltningar. De fem förvaltningar, med egna politiska nämnder med beslutande rätt, var ansvariga för vård och omsorg, socialtjänst och lokala utvecklingsfrågor.

Förskola, grundskola och gymnasieskola omvandlades till tre, så kallade, fackförvaltningar med varsin politisk nämnd.

År 2017 blev det ännu en omorganisering och de fem stadsområdesförvaltningarna försvann och Malmö stads organisation bestod endast av fackförvaltningar.

Då bildades funktionsstödsförvaltningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Malmö stad har flera fackförvaltningar. Du kan se samtliga i skissen nedan:

Malmö stads samtliga förvaltningar: Service, miljö, fastighet och gatukontoret, stadsbyggnadskontoret, gymnasie och vuxenutbildning, grundskolan, förskolan, kultur, fritids, hälsa, vård och omsorg,  funktionsstöd samt arbetsmarknad och social.
sv