Malmö stad
$left
$middle

”Banned books week” och Förbjuden kulturvecka pågår på bibliotek och kulturinstitutioner runtom i Malmö.

Två veckor med förbjuden kultur

Två veckor i oktober belyser Malmös biblio­tek förbjuden kultur och konstnärlig frihet. Först ur är ”Banned Books Week”, en vecka med programpunkter om förbjuden litteratur. Sedan följer Förbjuden kulturvecka då ännu fler förbjudna konstformer visas upp och diskuteras.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

En spännande bok som vi läser för våra barn kan i vissa länder anses vara direkt farlig. Böckerna om trollkarlen Harry Potter har till exempel förbjudits i delar av USA och Grekland för att de påstås innehålla svartkonst och satanism. ”Bröderna Lejonhjärta” förbjöds en gång i tiden i Tjeckoslovakien för att den ansågs uppmana till uppror.

Bannlysta böcker

”Banned Books Week” startade i USA med anledning av att det började bli allt mer utmanande att sprida litteratur på skolor, bibliotek och hos bokhandlare.

Nu återvänder initiativet till Malmö efter ett stort intresse förra året. Bibliotek bjuder in skolklasser till samtal, erbjuder lärarhandledningar och skyltar i lokalerna med förbjuden litteratur.

Tabusaker på museet

Nytt för i år är att ”Banned Books Week” och Förbjuden kulturvecka avlöser varandra.

– Efter en utvärdering förra året förstod vi att vi behövde mer tid på oss. Därför flyttade vi veckorna så att de ligger vägg i vägg. Först fokus på litteraturen och sedan på de bredare konstformerna, berättar Jasmina Dizdarevic Cordero, enhetschef för dokumentation och yttrandefrihet på kulturförvaltningen.

Arrangemanget Förbjuden kulturvecka belyser den konstnärliga friheten och när den hindras av censur på olika vis. Det kommer till exempel att bli högläsning ur förbjudna böcker och på museerna visas tabubelagda föremål.

sv