Malmö stad
$left
$middle

Kvinna, barn och hund sitter tillsammans i en busskur. Foto: Apelöga

Ny version av broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Under tisdagen presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, den nya upplagan av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Den finns tillgänglig digitalt nu och når Malmöbornas brevlåda i november.

Regeringen och MSB vill genom broschyren hjälpa medborgare för att bättre kunna förbereda sig för att hantera olika typer av kriser i samhället. Den första upplagan fokuserade på hur Sverige ska bli bättre på att hantera allvarliga olyckor, extremt väder eller liknande. I den nya upplagan är det även fokus på att öka människors kunskap om hur vi bäst förbereder oss för höjd beredskap och ytterst krig. Sveriges beredskap är en angelägen fråga och berör alla i samhället, både medborgare och oss som kommun. 

– Vi har ett försämrat säkerhetsläge men att MSB skickar en ny broschyr just nu betyder inte att det finns något omedelbart hot mot Sverige. Vi ska fortsätta fokusera på att skapa ett samhälle där alla känner tillit, trygghet och där alla har en plats. Det skapar ett resilient Malmö, säger Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhetsdirektör på stadskontoret i Malmö stad.

Den 30 sidor långa broschyren ska hjälpa till med kunskap och konkreta tips. Vi kan bland annat läsa om Sveriges försvar, varningssystemen och hur vi upptäcker felaktig information. Det förekommer konkreta tips kring hemberedskap, hur du stoppar en blödning och viktiga nummer att ha nära till hands.

– I Malmö stad arbetar vi med beredskap i våra dagliga uppdrag och hanterar både värmebölja eller IT-störningar. Så skapar vi en fungerande vardag för Malmöborna. Vi förbättrar också vår beredskap på lång sikt när våra funktioner i alla förvaltningar arbetar med risk- och sårbarhetsanalys och reservplaner, säger Ulf Nilsson, enhetschef säkerhet och beredskap på stadskontoret.

Vanliga frågor

I Malmö stad jobbar vi utifrån ett allriskperspektiv i vår beredskap. Det handlar om att kunna hantera en bredd av händelser, från problem i vardagen till cyberattacker, påverkanskampanjer och klimatförändringar. Malmö stad har stor vana och erfarenhet av att hantera olika typer av oönskade händelser. Den vanan bidrar till att vi har en god förmåga att hantera oönskade händelser i vardagen likväl som vid höjd beredskap.

Stadskontoret samordnar det långsiktiga arbetet med krisberedskap och civilt försvar. Det civila försvaret, som kommunen är en del av, tillsammans med det militära försvaret är tillsammans totalförsvaret.

Om det utbryter krig i vårt närområde, eller om läget i omvärlden allvarligt påverkar Sverige eller hotar vår säkerhet och självständighet, kan regeringen besluta om höjd beredskap. Höjd beredskap betyder att regeringen får större handlingsfrihet att agera och fatta olika beslut. I ett sådant läge har varje kommun fortsatt ett ansvar att bedriva sin verksamhet, exempelvis att erbjuda barnomsorg och bedriva kommunal hälso- och sjukvård.

Alla malmöbor är en viktig byggsten i Malmös beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället. Att ha hemberedskap för en vecka hjälper dig och dina närmaste, men ökar också hela samhällets beredskap.

Det är en orolig omvärld med krig och konflikter i vår närhet, förhöjd terrorhotsnivå och vi drabbas oftare av omfattande konsekvenser av klimatförändringar. Det finns de, både vuxna och barn, som känner oro och rädsla med anledning av utvecklingen i omvärlden och uttalanden om säkerhetsläget. Många barn har sett och hört saker i sociala medier som de kan behöva hjälp av vuxna att hantera. I Malmö finns också många människor med tidigare erfarenhet av krig. På vår sida om krisstöd kan du läsa mer om hur du kan hantera och prata om oro och vad det finns för stöd att få vid händelser.

sv