Viktiga möten på gula bänkar under suicidpreventiva dagen
Hur kan vi tillsammans förebygga självmord? På gula vänskapsbänkar runtom i staden uppmärksammade Malmö stad suicidpreventiva dagen den 10 september, tillsammans med Malmöbor med erfarenhet av psykisk ohälsa, personal från psykiatrin och olika föreningar.
En av personerna på plats för att dela med sig av sin historia var Kristoffer Persson, som levt med ångest sedan han var barn. Han berättade om hur det är att förlora vänner i suicid och att själv inte vilja leva – men också om hur snabbt det kan vända med rätt hjälp.
– Det är inte kul att suicidpreventiva dagen behövs, men den är viktig att uppmärksamma. Vi kan förebygga självmord genom att våga fråga och lyssna på personer som inte mår bra. Man behöver inte komma med en lösning, men visa att du finns där.
Susanna Agerius, som arbetar med suicidprevention i funktionsstödsförvaltningen, samordnade dagens program:
– Vi behöver fler möten med Malmöbor och civilsamhället. Det är viktigt att samarbeta för att lyfta de här viktiga frågorna.
Vänskapsbänken i Kungsgatans allé
Lisa Lundblad och Regine Leander (båda till vänster) från gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens berättade bland annat om programmet Youth Aware of Mental Health (YAM) som används i gymnasieskolor och är framtaget vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Leo (till höger) är ambassadör för vänskapsbänkarna. När Leo i tonåren vågade berätta att hen inte orkade leva längre kom vändningen till det bättre. Idag är Leo genom sitt engagemang i Trans- och tjejjouren den vuxna hen själv hade behövt som ung.
Vänskapsbänken på Poppeludden, Pildammsparken
Personal från den psykiatriska slutenvården, SUS, informerade om vilken hjälp som finns och vart man kan vända sig när man mår psykiskt dåligt.
På plats fanns också Fredrik Tjulander, sjuksköterska inom psykiatrin och ambassadör för de gula vänskapsbänkarna. Han har erfarenhet av hur ekonomiska skulder kan försvåra psykisk ohälsa.
Vänskapsbänken på Gustav Adolfs torg
Funktionsstödsförvaltningens direktör Charlotte Widén Odder och funktionsstödsnämndens ordförande Roko Kursar talade om vikten av att olika aktörer samarbetar. Susanna Agerius samordnade aktiviteterna under dagen.
På Gustav Adolfs torg fanns också Fontänhuset och organisationen Hjärnkoll. Från funktionsstödsförvaltningen fanns socialpsykiatriska teamet, mottaget och information om Aktivitetskatalogen och Återhämtningsskolan.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen informerade om stödet de erbjuder vid psykisk ohälsa.
Även på vänskapsbänkarna vid Centralstationen, Triangelstationen, Nydalaparken och Limhamn hölls aktiviteter. Malmöbor kunde bland annat träffa ambassadörer för vänskapsbänkarna, Mötesplats Nydala som arbetar för att främja psykisk hälsa och Malmö stads mötesplatser för seniorer.
Om vänskapsbänkarna
Malmö stad har sedan ett år tolv gula vänskapsbänkar runtom i staden. På varje vänskapsbänk finns en liten plakett med texten ”Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Att prata kan rädda liv. Våga fråga. Våga berätta.” Där finns också en länk och QR-kod till sidan malmo.se/vänskapsbänkarna, där Malmöbor delar med sig av egna erfarenheter av psykisk ohälsa. På sidan finns också kontaktinformation till verksamheter som erbjuder hjälp.
Sök hjälp om du har tankar på att ta ditt liv. Ring 112 om du eller någon närstående har akuta psykiska problem eller självmordstankar.
Det finns också många stödlinjer du kan kontakta, till exempel Minds självmordslinje som du kan ringa på 90 101 eller chatta med på mind.se.