Malmö stad
$left
$middle

Malmö stad står bakom upprop för en mer hållbar IT-bransch

Malmö stad har tillsammans med 14 upphandlande myndigheter runt om i Europa skrivit under ett gemensamt upprop för att få IT-branschen att bli mer transparent och för att företag inom branschen ska ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter.

Elektronikbranschen är en bransch där risken för att mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter kränks bedöms vara hög. Det gäller även risken för negativ påverkan på miljö. Utifrån det är det ett prioriterat område för Malmö stad att arbeta för att påverka och följa upp.

Malmö stad går, genom den internationella organisationen Electronics Watch, samman med andra upphandlande myndigheter i Europa för att påverka IT-branschen i en mer hållbar riktning. Nu bildas grupper för att arbeta dels mot specifika leverantörer, dels för behovet att säkra föreningsfriheten och rätten till kollektiva förhandlingar för arbetstagare i elektronikbranschens leverantörsled.

– I ett globalt sammanhang är Malmö stad en liten spelare, men tillsammans med andra offentliga inköpare som köper produkter från samma leverantörer kan vår röst bli hörd, säger Ulrika Svallingson, hållbarhetskoordinator för socialt ansvar på stadskontorets upphandlingsenhet.

Komplexa värdekedjor försvårar kontroll

Malmö stad har som stor inköpare ett ansvar att säkerställa att det som köps in produceras med schyssta villkor och gör så liten skada på miljö och klimat som möjligt. Men de globala värdekedjorna för elektronikprodukter är komplexa och svåra att övervaka och kontrollera, inte minst när det kommer till mänskliga rättigheter och miljö.

En mobiltelefon kan bestå av tusentals komponenter med ursprung från olika delar av världen. Det gör det svårt för konsumenter att veta under vilka omständigheter varan har producerats och att göra ett medvetet val utifrån det.

Organisationen Electronics Watch samarbetar med civilsamhällesorganisationer i länder där elektronikprodukter produceras eller där produkternas råmaterial utvinns. Genom dem kan medlemmar, som Malmö stad, få ökad kunskap om hur IT-leverantörer upprätthåller respekten för miljö och mänskliga rättigheter i sina leverantörskedjor.

– Genom Electronics Watch får vi information om misstänkta avvikelser kopplade till mänskliga rättigheter och miljö för de IT-produkter Malmö stad köper in, vilket kan ge oss underlag att agera som beställare. Det är ett effektivt sätt att samordna uppföljningen istället för att utföra enskilda revisioner, säger Ulrika Svallingson.

Läs mer på Electronics Watchs hemsida (artikel på engelska): Public bodies collaborate on supply chain responsibility in the ICT-sector

Om Electronics Watch

Electronics Watch är en icke-vinstdrivande organisation som på olika sätt stödjer offentliga upphandlande myndigheter från olika länder att arbeta tillsammans för att främja och skydda rättigheter för arbetare inom globala leveranskedjor för elektronikproduktion. Malmö stad är medlem sedan 2022.

Om Electronics Watch

sv